Untuk Menyimpan Air Tanaman Menggunakan Cara Khusus

Bagaimana bakal menggudangkan lobak?

Nafkah

 1. Persediaan
 2. Keadaan yang sesuai
 3. Pendirian-mandu
 4. Varieti simpanan jangka hierarki
 5. Petua Berharga

Radis tergolong kerumahtanggaan kategori sayuran menguning awal, bintang sartan penuaian mula-mula boleh diperoleh plong akhir Mei ataupun sediakala Jun.
Beliau minimal kerap dimakan dengan taajul. Bikin penyimpanan, mereka menggunakan tanaman kedua, yang diperoleh plong wulan Sulur atau Ogos.
Hendaknya lobak disimpan dengan baik, adalah penting untuk mematuhi syarat-syarat tertentu, serta memilih varieti dengan kualiti dan ciri yang sesuai untuk ini.

Persediaan

Bakal penyimpanan jangka panjang radis dengan kehilangan sifat dan nutrien nan paling, adalah terdahulu untuk mengikuti beberapa regulasi. Aktiviti persediaan dianggap minimum utama.

Pertama sekali, anda wajib menuai dengan betul. Puas lilin batik sebelum menuai sayur-sayuran yang dimaksudkan untuk penyimpanan, siram kursi panjang ujana dengan baik.
Lebih baik melakukannya pada tahun petang. Pada waktu pagi keesokan harinya, dia boleh mula menuai.

Dalam tempoh ini, lewat penting cak bagi tidak merosakkan kedua-dua pohon akar itu sendiri dan asal puncak. Pasca- mengumpul radis berpangkal taman, ia mesti diproses.

Ayo kita pertimbangkan proses pemprosesan langkah demi langkah.

 1. Menggunakan gunting, potong bahagian atas pada jarak kira-kira 2-3 cm dari pohon akar itu sendiri… Kehijauan yang tinggal mengekalkan nutrien dan kelengasan cak bagi beberapa periode, yang memberi makan kepada tanaman akar tunjang, dengan itu memperpanjang jangka hayat. Ekor di hujung tanaman akar tunggang harus dibiarkan tanpa cedera. Lama kelamaan, mereka akan kering, tetapi buat periode ini mereka berbuat guna perlindungan.
 2. Setelah menikahi kembali bahagian atas, ia teristiadat mencuci pokok kayu akar dengan teliti.
  dalam air hangat (tetapi bukan dalam air panas).
 3. Sekarang kerana tiada tanah plong sayur-sayuran, anda boleh memotongnya.
  Peringkat persediaan ini tidak tekor terdahulu daripada yang sebelumnya, kerana di sini anda perlu memperlainkan akar busuk atau rosak maka itu perosak.
 4. Kawasan nan terjejas makanya perosak bisa dipotong daripada sayur-sayuran nan dipotong dan kemudian dimakan.
  Bertambah selamat membuang akar susu kemungkus. Menghantar lobak busuk atau berulat lakukan disimpan adalah kesilapan terbesar. Hakikatnya ialah sayur-sayuran akar seperti itu tidak akan berbohong cak bagi masa nan lama, dan kembali memindahkan reput atau perosak kepada sayur-sayuran yang sihat pada sediakala.
 5. Selepas itu, sayur-sayuran mesti dikeringkan dengan teliti.

Kerumahtanggaan borang ini, mereka boleh dihantar kerjakan penyimpanan.

Keadaan nan sesuai

Terdapat syarat-syarat tertentu yang perlu dipenuhi cak agar lobak bukan jebluk kian awal ketimbang masa. Permulaan sekali, anda terlazim memerhatikan rejim suhu. Julat suhu optimum cak bagi penyimpanan radis adalah dari +2 hingga +4 darjah. Guru mesti diperhatikan dengan ketat. Dalam kes ini, sayur-sayuran akan dapat kekal cegak selama 10 hingga 14 waktu. Jika anda ingin menyimpan sayur-sayuran untuk tahun nan lebih lama, maka anda perlu menimang-nimang tentang pengerasan.

Tempat penyimpanan tumbuhan akar tunggang tidak bisa beruntung kelembapan dan cerah matahari langsung.

Jangan simpan bekas dengan sayur-sayuran berhampiran radas tungku. Semua ini punya kesan buruk terhadap kebiasaan yang dipelihara.

Cara-kaidah

Terdapat pelbagai cara untuk menyimpan lobak yang dipetik mulai sejak ujana kamu. Mereka mudah digunakan di apartemen.

Kaedah penyimpanan mula-mula dan minimum biasa yakni di privat peti sejuk.
Terdapat 2 kaedah utama: tandus dan basah. Setiap daripada mereka mempunyai manfaat dan kehilangan sendiri.

Sekiranya kaedah kering menyimpan pohon akar tunjang dipilih, maka enggak disyorkan buat mencuci lobak pada peringkat penyediaan.
Ia cukup untuk mengeringkannya dan membersihkannya dari tanah sebanyak mungkin, cuba untuk tak merosakkan kulit tanaman akar tunggang.

Buat kaedah kering, beg plastik adalah panggung yang paling kecil sesuai.
Anda terbiasa meletakkan lobak di dalamnya, tetapi bungkusan itu sendiri harus dibiarkan terbuka. Pemeluwapan boleh terbentuk di dalam beg dengan kaedah penyimpanan ini. Buat menyingkirkan kelengasan jebah, radis dialihkan dengan serbet plano.

Penyimpanan basah mengikutsertakan hijrah tanaman akar tunjang ke bekas gelas.
Dalam setiap daripada mereka, anda teradat menambah 2-3 sudu osean. l. air masak disejukkan sampai 20 darjah.

Tidak semua jenis sesuai buat penyimpanan bikin musim sejuk. Sekiranya lobak yang dimaksudkan bagi tujuan sedemikian sreg asalnya ditanam, maka ia teradat dikeluarkan dari yojana, membenakan semua titik langkah persediaan, dan dipindahkan ke bilik bawah tanah.

Pembekuan dianggap misal cara penyimpanan jangka panjang yang paling optimum.
Cak bagi mengekalkan kebugaran pohon akar untuk masa yang lama, internal kes ini, anda mesti melakukan perkara berikut:

 • basuh lobak dengan teliti, biarkan engkau kering,
  dan kemudian potong sepiak ataupun suku (anda bisa menggunakan bulatan, kiub – semuanya bergantung pada pilihan individu);
 • mereput
  sayur-sayuran di negeri ini dalam beg plastik kudus;
 • letak jauh
  ke privat peti ais.

Di rumah, sayuran akar tunjang bisa disimpan di dalam kotak sejuk selama 2 setakat 3 rembulan. Walau bagaimanapun, rasa lobak boleh berubah berpunca semasa ke semasa. Jadi, sungguhpun jenis manis mula terasa pahit selepas tinggal lama dalam suhu sub-sifar.

Varieti simpanan paser panjang

Varieti masak lampau paling sesuai cak bagi penyimpanan jangka strata.
Varieti ini termasuk:

 • “Icicle”;
 • “Vitalitas”;
 • “Gunung berapi”;
 • “Red Giant”;
 • “Oktaf”.

Akar susu varieti lobak ini bersaiz segara, dan agak padat dalam konsistensi. Ciri-ciri ini kontributif mengekalkan sayur-sayuran utuh.

Keberagaman lobak ini dapat ditanam di luar dan di rumah hijau.
Sehabis pucuk pertama muncul, mesti memantau pertumbuhannya dengan teliti. Memandangkan tanaman masa depan bermaksud secara langsung buat penyimpanan, adalah signifikan untuk memastikan bahawa ia tidak diserang oleh pelbagai perosak (dan dia punya banyak tinimbang mereka). Sekiranya mereka muncul, ialah perlu untuk menjalankan rawatan preservasi yang sesuai tepat puas masanya.

Lakukan tidak menggudangkan rades plus banyak waktu, adalah penting buat menanam dan mengumpulnya tepat lega masanya.
Jadi, di banyak kawasan tengah dan selatan negara kita sreg rembulan September ia masih boleh dimakan fit.

Pokok kayu nan ditanam untuk simpanan mesti dituai menjelang tempoh masak lega awal Oktober dan disimpan. Kalau semua syarat diambil terka, maka sehingga Februari ataupun bahkan sebelum purwa musim anak uang, engkau boleh makan lobak afiat.

Untuk pemeliharaan terbaik, bertambah baik membekukan lobak puas rak yang seimbang dengan sayur-sayuran bukan.
Beliau boleh menjadi zucchini, lobak merah, bit. Cendawan rebus dan beku tidak akan menjadi jiran yang paling teruk kerumahtanggaan boks sejuk.

Yaitu bertambah baik kerjakan tidak menggudangkan rades dengan ikan, daging, herba berdekatan, kerana ini boleh menjejaskan rasa asalnya.

Petua Bermanfaat

Bagi mengekalkan lobak tanpa merosakkan rasa dan ciri-ciri tidak, yaitu perlu bikin mematuhi semua peraturan di atas. Dalam proses membuat persekitaran storan yang menyemangati, ular-ular dan didikan nan berjasa mungkin diperlukan.
Berikut ialah yang utama.

 1. Sayuran akar tunggang akan disimpan lebih lama jika bahagian atasnya dipotong dengan pisau atau gunting, dan enggak dikoyakkan dengan tangan.… Dalam kes ini, kulit kekal utuh, melindungi pohon akar daripada reput dan faktor tidak yang enggak menguntungkan.
 2. Sayuran nan bersisa matang enggak digalakkan untuk disimpan., kerana sira mungkin sreg mulanya lain sepadan dengan ciri rasa nan diingini.
 3. Seandainya sebarang varietas lobak disimpan lakukan masa nan sangat lama (makin daripada 3 bulan),
  maka teksturnya akan menjadi berserabut, dan rasanya pahit.
 4. Ia tidak disyorkan bakal memarut radis sebelum beku.
  Pilihan terbaik ialah sayur-sayuran akar tunjang, dipotong menjadi dua atau empat bahagian.
 5. Sayuran yang dibungkus dalam bahagian kecil hendaklah dihantar untuk dibekukan.… Jika engkau pada mulanya meletakkannya dalam suatu beg besar, maka sreg musim sejuk beliau terlazim menderita untuk mengoyak total dagangan nan sesuai untuk salad.

Takdirnya anda mengikuti semua sediaan, maka radis beku boleh digunakan selama musim sejuk. Sudah karuan, ia akan kehilangan sejumlah adat bergunanya pada masa ini, hanya ini tidak kritikal.

Source: https://ibuilder-ms.techinfus.com/redis/uhod/kak-hranit/

Posted by: holymayhem.com