Tanaman Padi Menyesuaikan Diri Pada Musim Panas Dengan Cara

Antah
Mature Rice (India) by Augustus Binu.jpg
Butir yang telah masak
Rice plant with grains.jpg
Perbungaan
Pengelasan saintifik

e
Tunggul: Plantae
Klad: Trakeofit
Klad: Angiosperma
Klad: Monokot
Klad: Kommelinid
Order: Poales
Keluarga: Poaceae
Genus: Oryza
Spesies:


O. sativa

Nama binomial


Oryza sativa


L.

Sinonim[1]

Senarai

  • Oryza aristata
   Blanco
  • Oryza communissima
   Lour.
  • Oryza denudata
   (Desv.) Steud.
  • Oryza elongata
   (Desv.) Steud.
  • Oryza formosana
   Masam. & Suzuki
  • Oryza glutinosa
   Lour.
  • Oryza marginata
   (Desv.) Steud.
  • Oryza montana
   Lour.
  • Oryza mutica
   Steud.
  • Oryza palustris
   Salisb.
  • Oryza parviflora
   P.Beauv.
  • Oryza perennis
   Moench
  • Oryza plena
   (Prain) N.P.Chowdhury
  • Oryza praecox
   Lour.
  • Oryza pubescens
   (Desv.) Steud.
  • Oryza pumila
   Steud.
  • Oryza repens
   Buch.-Ham. ex Steud.
  • Oryza rubribarbis
   (Desv.) Steud.
  • Oryza sativa
   subsp.
   indica
   Shig.Kato
  • Oryza sativa
   subsp.
   japonica
   Shig.Kato
  • Oryza segetalis
   Russell ex Steud.

Antah
(Jawi:

ڤادي
; nama botani:
Oryza sativa) yakni sepersaudaraan tanaman bijirin nan dituai biji-biji benihnya untuk mendapatkan beras nan dapat ditanak menjadi nasi; beras dan nasi ini ialah makanan ruji untuk ramai penduduk manjapada termasuk di Asia, Amerika Latin dan Caribbean. Manusia mula bercucuk tanam dengan pokok kayu ini di lembangan wai Yangtze di China seawal 13,500 hingga 8,200 tahun dahulu.[2]
[3]
[4]
[5]

Di Malaysia, padi nan ditanam terbahagi kepada dua jenis iaitu padi sawah yang sekali lagi dikenali sebagai pari bendang, dan padi tegal alias padi bukit. Padi sawah ataupun gabah bendang ialah varietas padi yang paling banyak ditanam kerana dapat mengeluarkan hasil yang strata. Padi sawah memerlukan penggunaan air dan rabuk yang banyak serta teristiadat ditanam dengan mandu yang terstruktur.

Etimologi

Perkataan “padi” berasal daripada akar Proto-Austronesia
*pajay
yang setimpal maksudnya. Kata-kata seasal daripada akar ini termasuk bahasa Amis
panay; bahasa Tagalog
paláy; bahasa Kadazan
paai; bahasa Jawa
padi; dan bahasa Chamorro
faʻi, antara lainnya.[6]

Perkataan
padi
turut dilanjutkan makna menerangkan sifat kecil sesuatu benda sebagaimana
merica padi
dan
aswa padi,[7]
[8]
prolog resan ini lawannya “gajah”.

Ciri botani

Keperluan asas

Tanaman antah memerlukan sinaran matahari, guru dan jumlah hujan angin (18-40 °C dan 1240 mm/perian) yang pas dan memerlukan peristiwa air bertakung.[9]
Oleh itu, persil-kapling berstruktur halus sebagai halnya belet, tanah liat berkelodak, lom lempung atau lempung berpasir adalah sesuai. Sifat kimia petak sawah yang ki berjebah ialah pH (5.0-6.0), nitrogen (2-3%), fosforus (>40 ppm), kalium (>0.1 meq/100g), CEC (>20 meq/100g) dan karbonium organik (2-3%).

Kawasan tumbuhan

Pari sawah Malaysia banyak ditanam di Semenanjung Malaysia iaitu di Rantau Barat terutamanya di bahagian Utara.[10]
Keadaan ini dolan kerana terwalak kawasan berpaya nan menjemukan dan terletak satu musim lembek yang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm. Kesesuaian ini ditambah kembali dengan adanya tahun panas yang berpanjangan.

Bukti padi di provinsi semenanjung ini didapati di Lubang Cha dan Liang Macan berusul Zaman Neolitik antara 6,000 setakat 4,000 musim dahulu. Bagaimanapun beliau belum dapat ditentukan sama ada pari tersebut ditanam, spesies liar atau diimport.
[11]

Padi huma yakni pari asal nan ditanam di Malaysia sebelum padi sawah diperkenalkan. Padi huma mempunyai hasil yang kurang dan kurang bermutu. Ini disebabkan antah tegal ditanam dengan cara lama dan kurang menggunakan serabut serta daripada sperma nan kurang baik. Padi lagi tidak dijaga dengan baik dan selalu pula dirosakkan maka itu serangga. Padi jenis ini banyak ditanam di Sabah dan Sarawak yang kebiasaannya ditanam makanya makhluk kalis seperti orang Iban dan Murut. Kemustajaban antah huma yaitu padi tipar tidak memerlukan jumlah air yang banyak dan bisa ditanam di kewedanan di mana air tidak mengumpul.

Batas alias permatang ialah pemisah antara tanah pesawah-pesawah antah. Galibnya takat ini dibuat tinimbang tanah laksana benteng penahan air agar paras air intern sawah tidak berlebih banyak. Seandainya tampang air di dalam sawah lebih daripada sejengkal, padi sangka selit belit ditanam. Anak padi akan tenggelam, terutama sehabis hujan angin lebat. Sempadan air di dalam sawah perlu dikawal selama masa. Kepala batas bermaksud bahagian depan sawah padi dan pun merupakan asal nama bom Majikan Perenggan.[perlu rujukan]

Tanaman moden

Padi sawah yang ditanam di Malaysia waktu ini merupakan hasil kacukan dan penggalian yang menjumut masa bertahun-hari bagi menghasilkan benih padi nan bermutu. Penyelidikan maka dari itu pihak MARDI membantu pembangunan jenis padi yang kaya mengeluarkan hasil yang makin banyak, dan punya pokok tahan penyakit yang makin tataran.

Padi yang sudah lalu diproses dan dibuang jangat dikenali misal beras. Puas zaman dulu, pada akhir musim memanen padi, pari yang ditanam khas akan dijadikan emping padi sebagai hidangan khas, untuk menandakan tamatnya musim menanam pari. Sreg suatu masa habis, di kewedanan pantai timur, upacara hormat pantai akan diadakan plong akhir musim menguburkan padi sebagai satu cara melepaskan capek lejar sepanjang waktu mengetanahkan antah yang lalu. Selain itu, para petani akan bertukar-tukar ki aib, teknik dan pengetahuan mengenai penanaman pari yang mentah dituai, sama seperti pesta perkebunan di tahun waktu ini.

Terletak dua kaedah penghutanan padi yang digunakan iaitu kaedah menanam (transplanting) dan tabur terus (direct seeding).

Umur pari

Umur pari dikira berbunga mula ditabur sebatas mengerat, lazimnya terbahagi kepada dua peringkat. Dua peringkat itulah yang menjadi daya mahkamah apabila ia diperbincangkan. Padi yang berumur taksir-kira tujuh bulan ke atas dipanggil ‘padi susah’ dan padi yang berumur antara empat hingga heksa- rembulan pula dipanggil ‘padi ringan’.

Yang bertambah mustahak diketahui lagi ialah bagaimana pengiraan individu-makhluk bendang mengenai cukup atau bukan cukup umur antah yang ditanamnya itu dan peringkat-peringkat membesarnya. Mengikut pengiraan orang tua-bertongkat sendok, padi menempuh lima peringkat semangat.

Peringkat pertama ialah bermula mula menabur sebatas menjadi semai yang pas hayat. Peringkat yang kedua terbit memadai umur hingga pokok padi yang ditanam itu beranak. Peringkat yang ketiga pula ialah dari berputra hingga bunting. Yang keempat dari bunting hingga mula berbuah. Peringkat yang terakhirnya ialah berpunca mula berbuah hingga padi itu masak. Sendirisendiri suatu peringkat itu mengikut prediksi kasar memakan masa selama 44 hari.[12]

Jadual kehidupan menunggangi teknik tabur terus varieti MR219 dan peringkat pertumbuhan

Bilangan hari pasca- tabur poin sperma Peringkat pertumbuhan
16 hari Mula melahirkan
35 hari Beranak aktif
50 hari Pembentukan batang cangkul
70 masa Pengisian susu
110 hari Penuaian

Varieti

Terdapat dua tipe padi iaitu gabah tradisional (>140 hari peringkat masak) dan padi varieti baru (<135 waktu peringkat matang). Lega periode 1972-1998 terdapat 25 varieti padi baharu yang telah diperkenalkan lakukan reboisasi dua mungkin setahun di Malaysia. Padi varieti baharu mempunyai potensi penghasilan nan tahapan tetapi bermasalah tinimbang segi mutiara dan kurang toleransi terhadap perosak dan penyakit manakala varieti gabah tradisional pula amat peka terhadap fotokala, berlibur matang panjang, pokok strata serta mudah daun hidup dan cacat gerakbalas terhadap baja. Walau bagaimanapun, varieti ini mempunyai kelebihan berpangkal segi cita rasanya nan eco.

Ciri-ciri utama varieti padi nan disyorkan pada kontemporer ialah MR 84, MR 167, MR 185, MR 159 dan enggak-lain varieti yang sudah lalu diisytiharkan serta masih ditanam. Varieti-varieti yang sesuai mempunyai ciri-ciri berikut:[9]

 • Resistan penyakit karah
 • Tahan batu di peringkat anak semai
 • Terlambat tinggi dan kiat bertaruk tegak
 • Tidak mudah rebah
 • Masak serentak
 • Tidak mudah relai supaya sesuai lakukan penuaian menggunakan penggilingan.

Pendayagunaan biji benih yang berkualiti merupakan satu langkah penting privat pakej penanaman antah kerana ia dapat menjamin pengeluaran hasil nan strata. Disyorkan menunggangi biji benih berkualiti dalam kategori biji benih antah stereotip kerana telah menyempurnakan Malaysian Duaja MS 469-1993.[9]

Sistem Menanam

Padi dalam longkang di Perak

Terdapat beberapa sistem dalam reboisasi pari:[9]

Sistem Mengubah

 • Mengebumikan secara manual

Dalam sistem mengubah, penyediaan tapak semaian nan dipilih di area yang agak tinggi dari keadaan selingkung diperlukan. Bogok tapak rata-rata 1-2 meter dan panjangnya pula gelimbir kepada akomodasi lakukan mengurusi air. Tanah dibajak 2 kali iaitu pertama untuk mendapatkan keadaan permukaan tanah nan baik. Lebih lanjut tapak ditambak sederajat duga-kira 5-10 cm dari cahaya muka jamak dan diratakan.

Anak gabah ditanam mengikut barisan lakukan menyenangkan kerja-kerja pengurusan nanti. Tiap-tiap lubang ditanam sebanyak 2-3 pokok. Momongan padi ditanam mengalir perlahan-lahan dan lain bersisa privat supaya pengeluaran taruk tidak terganggu. Jarak tumbuhan tidak melebihi 25 cm x 25 cm bikin hasil optimum.

 • Menyelamatkan menunggangi jentera penanam

Boleh diamalkan terutama di area di mana tabur terus tak dapat diamalkan serta bagi kawasan nan mengalami masalah gabah angin (klik tatap ulasan akan halnya padi angin) dan juga sesuai bagi negeri yang kekurangan tenaga kerja. Mengingkari dengan menunggangi kilang penanam memerlukan anak semai dalam kotak khusus. Suratan semen yang disyorkan ialah 50 kg/hektar.

Media semai disediakan dengan fusi 50% sekam pari terbakar dan lebat media ialah 2-2.5 cm dipadatkan. Sperma terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan sejauh 48 jam untuk memudahkan percambahan. Mani pracambah ditaburkan dalam kotak semai khas dengan bilangan 200 g/kotak. Semaian dibiarkan bercambah 2-3 hari dan kemudian dipindahkan ke rak takungan untuk direndam. Semaian dijaga sehingga 15 hari ataupun tinggi semaian antara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam.

Sistem Tabur Terus

Sistem tabur terus iaitu serak basah dan serak kersang. Tabur terus serak basah diamalkan secara meluas sekarang. Benih nan telah bercambah ditabur terus ke provinsi sawah kerumahtanggaan keadaan tepu. Untuk serak kering pula, poin mani pracambah ditabur ke kawasan sawah sangar pasca- penyediaan petak. Tanah kemudiannya akan dipadatkan pasca- jauhar ditabur. Untuk kedua-dua sistem ini kadar ponten sperma yang disyorkan ialah 60 kg/hektar.


Sistem Keamatan Antah (SRI)

Siaran lanjut: Sistem Keamatan Padi

Sistem tanaman padi secara SRI mula diperkenalkan di negara ini pada tahun 2009. Kaedah sistem ini berbeza dengan amalan tanaman secara stereotip. Anak asuh benih padi dipindahkan dan ditanam privat usia kurang 15 hari dan dijarakkan di antara satu selevel bukan. Tanah sawah sahaja dibiarkan lembab. Suratan jauhar yang digunakan belaka 5 kg/hektar. Sistem ini dapat menjimatkan pemanfaatan air sehingga 50% dan meningkatkan hasil gabah.

Pembajaan

Antara perkara terdepan nan perlu diberikan perhatian dalam pembajaan tumbuhan padi ialah kadar dan perian pembajaan dilakukan. Untuk tanaman secara tabur terus, kadar baja nan digunakan ialah 100 N : 40 P2O5 : 30 K2O kerjakan semua distrik. Bagi tanaman secara meniadakan, kadar 80 Cakrawala : 30 P2O5: 20 K2Ozon mutakadim disyorkan bagi kawasan tepi laut barat dan suratan 80 N : 40 P2O5 : 20 K2O bagi kawasan di pantai timur. Bagi kaedah mengingkari, baja urea digunakan plong peringkat semai iaitu sebanyak 45-50 g/meter persegi pada 15 periode setelah benih ditaburkan. Cendawan yang digunakan n domestik skim baja subsidi yakni jamur campuran dan baja urea.

Pengambilan baja oleh tanaman lagi mengelepai kepada tahap kesuburan tanah termasuk faktor fizikal dan kimia tanah bagi sesuatu wilayah. Waktu membaja bergantung kepada varieti padi, cara menanam dan musim penanaman. Pada kebiasaannya, pembajaan tanaman padi dilakukan secara menabur secara manual dan jarak sebaran setiap lemparan ialah tiga meter. Pembajaan di sawah dilakukan sebanyak 3 boleh jadi lakukan kaidah mengubah dan tabur terus. Untuk kedua-dua kaedah penanaman ini, pembajaan pertama terdiri dari baja paduan NPK manakala baja kedua dan ketiga ialah baja Tepi langit sahaja.[9]

Pemilihan benih tumbuhan

Disyorkan menggunakan biji benih sah jebolan Jabatan Persawahan.[9]
Manakala bagi biji sperma nan dikeluarkan maka dari itu petani, ianya terlazim dipilih melangkahi tapisan dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebutir telur ayam aduan yang poin ketumpatan bandingannya 1.08. Hanya kredit benih yang tenggelam cuma yang digunakan sebagai biji benih. Biji sperma pracambah hendaklah ditabur sejurus selepas selesai kerja-kerja penyediaan tapak. Penggunaan baja foliar amatlah digalakkan sebelum padi berbunga.[13]

Pengurusan air

Sistem tali air terkawal di provinsi jelapang padi, di mana air dibekal berpunca tali air, ditakung kerumahtanggaan lot sawah dan disalirkan keluar ke dalam serokan pada masa tertentu. Sistem ini memerlukan had tipar untuk menakung air n domestik lot sawah dan parit ladang kerjakan menyalirkan air ke luar aras tanah yang rata.[9]

Bekalan air ke sawah adalah terhad. Pengurusan air yang berkesan mengambil kira keperluan air di sawah mengikut peringkat penyiapan petak, peringkat pertumbuhan padi dan sistem pokok kayu yang diamalkan. Antara kebaikan-kebaikan pengurusan air nan sempurna ialah seperti mana berikut:[9]

 • Menjamin bekalan air yang cukup mengikut jadual perladangan.
 • Dapat kocak pembaziran air.
 • Membantu pertumbuhan buku melangkahi keberkesanan pembajaan, kawalan rumpai dan kawalan perosak, iaitu meningkatkan kecekapan dan hasil.
 • Memudahkan mekanisasi ladang.

Bagi kebanyakan kawasan padi, keperluan pengairan pada puratanya ialah satu cusec/30ha. Kawalan durja air di sawah kritikal bagi sistem penanaman gabah. Berikut menunjukkan cahaya muka air 10 cm adalah kritikal untuk memenuhi keperluan peringkat pertumbuhan iaitu selepas mengubah dan tabur terus, beranak aktif, pembentukan bulir, bunting dan mulai sejak. Manakala pembuangan air juga kritikal pada tempoh 20 hari sebelum menuai, doang bekalan air diteruskan berasal hari ke-40 ke 115.

Teknik pengurusan air

Teknik pengurusan air bagi sistem mengubah

Bikin penjimatan air, jangka masa pratepu padi peringkat permulaan musim hendaklah dikurangkan sehingga 3-4 masa iaitu setakat memadai untuk tanah menjadi tepu. Durja air kemudian dibiarkan di paras paling kecil (3-5 cm) bagi memudahkan pergerakan penggilingan. Cahaya muka air semasa mengubah adalah antara 5-10 cm dan dibiarkan sreg roman tersebut sehingga peringkat membeku dan menguning di mana semua air disalir keluar. Sekiranya boleh, tanaman hendaklah dijadualkan meski peringkat pembiakan kunci tidak bertepatan dengan tuarang dan lahan asid sulfat hendaklah sentiasa ditenggelami air sepanjang hari pertumbuhan sehingga selepas peringkat membeku dan masak.

Pengurusan air bagi sistem tabur terus

Pengurusan air perlu dilaksanakan dengan rapi untuk mendapatkan kesan nan baik untuk persediaan petak, peratus pertumbuhan padi, keseragaman pertumbuhan padi dan kawalan rumpai. Keadaan tanah yang sesuai cak bagi ditaburkan angka benih merupakan tanah nan rata, lembab dan wajah air pula boleh diturunnaikkan mengikut pertumbuhan pokok. Bekalan air nan berterusan merupakan perlu sekiranya biji benih kering ditaburkan ke atas lahan cengkar kerjakan mendapatkan percambahan dan lebih lanjut pertumbuhan pokok yang memuaskan. Air plong mulanya dimasukkan ke sawah dan dibiarkan lega ketinggian 10 cm semasa pemutaran basah. Air disalir keluar 1-2 masa sebelum menabur mani dan sekiranya tertekan menabur di n domestik sawah yang sudah dimasuki air, air nan jebah hendaklah disalirkan keluar. Kurangkan gangguan nan mengocakkan air kerana ini akan membagi kesan buruk sreg percambahan dan pertumbuhan pokok. Wajah air sentiasa ditakung pada ketinggian 5-10 cm dan dibuang 15-20 hari sebelum menuai mengelepai kepada jenis tanah dan kecekapan saliran.

Memungut hasil

Pari mesti dituai sebagus padi matang. Kebangetan menuai boleh menyebabkan kekurangan hasil kerana pokok-kunci padi akan rebah, ponten-nilai gabah lerai dan juga dirosakan oleh tara-inversi dan penyakit-penyakit. Biasanya gabah cantik dituai dalam perian 35 hari selepas 50% berasal kancing-muslihat mengeluarkan gandar cangkul-tangkai pari.

Kebanyakan padi dituai dengan jentuai (combine harvester). Kemudian biji-kredit pari dileraikan dengan cara membanting batang cangkul-tangkainya ke privat tong pembanting. Saja di kawasan nan menanam padi secara kecil-kecilan padi dituai dengan ketam antah. Terdapat juga mesin-mesin penuai pola yang kecil dan ringan iaitu
mini combine
nan juga boleh memanen, menghempaskan dan membersihkan hasil antah sekali gus, tetapi ia hanya bisa menuai seluas 0.1 ha (1/3 ekar) sejam.

Pengurusan perosak

Satu pendekatan pengurusan kawalan perosak yang menggabungkan aktiviti persawahan, kawalan biologi dan penggunaan kimia secara bijaksana dan terhad, iaitu:[9]

 • Eksploitasi Varieti Rintang

Pemakaian biji benih tulen yang menepati Standard Minimum Biji Jauhar, di mana ia tulen dan tidak berpenyakit akan dapat mencegah kejadian rumpai dan serangan komplikasi bawaan biji benih.

 • Amalan Kultura

Penyediaan tanah yang sempurna teragendakan meratakan tanah dan pengurusan air nan berkesan.

 • Penggunaan Teman Semulajadi

Padanan semula makara nan membantu menjagal perosak-perosak tanaman ialah labah-labah, pepatung dan kumbang-naning seperti
Casnoide interstitialis,
Coccinella arcuta
dan lain-bukan. Naning
Coccinella arcuta
makan serangga perosak khususnya anak dan ibu bena perang sementara kumbang
Pyrtorhinus lividipennis
memusnahkan telur bena perang manakala labah-labah memerangkap insekta perosak.

 • Kawalan Perosak Secara Biologi

Ternakan ikan sama dengan ikan keli, sepat dan lampam jawa secara intergrasi di dalam sawah bisa mengawal terjangan serangga, moluska dan rumpai serta mengurangkan penggunaan racun. Dengan mengambil faktor-faktor ekosistem sawah, suatu hektar sawah bisa menampung antara 3000-4000 ekor anak ikan. Ikan bisa dituai selepas berumur 60 hari.

 • Penternakan Itik Muscovy Secara Intergrasi

Bisa mengawal masalah rumpai sawah, padi tumpah dan juga merupakan sendang protein dalam kehidupan kronik pesawah.

 • Pengusahaan Racun Perosak Secara Betul

Penggunaan racun perosak dibenarkan jika ia melebihi tahap tindakan kawalan, kalau populasi perosak atau keadaan penyakit melebihi tampang tersebut.

Ki aib utama tumbuhan padi

 1. Karah padi (Pyricularia oryzae)
 2. Endemi seludang (Thanatephorus cucumeris
  sin.
  Rhizoctonia solani)
 3. Hawar daun bakteria (Xanthomonas oryzae)
 4. Bulir hitam (Ustilagioide virens)
 5. Penyakit noktah perang (Drechslera oryzae)
 6. Taun anak benih
 7. Penyakit biram virus
 8. Jongkong daun bakteria (Zanthomonas oryzicola)
 9. ‘Bakanae’ (Gibberella fujikuroi
  sin.
  Fusarium moniliforme)
 10. Lelompat padi, bena perang dan bena putih

Kelainan karah (reput tangkai) disebabkan kulat
Pyricularia oryzae

Galeri

Lihat juga

 • Nyawa gabah
 • Padiberas Kebangsaan Berhad

Rujukan


 1. ^


  Oryza sativa
  L.”
  Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. 2017. Dicapai lega
  21 Disember
  2020
  . 2. ^


  Normile, Dennis (1997). “Yangtze seen as earliest rice site”.
  Science.
  275
  (5298): 309–310. doi:10.1126/science.275.5298.309. S2CID 140691699. 3. ^


  Vaughan, DA; Lu, B; Tomooka, N (2008). “The evolving story of rice evolution”.
  Plant Science.
  174
  (4): 394–408. doi:10.1016/j.plantsci.2008.01.016. 4. ^


  Harris, David R. (1996).
  The Origins and Spread of Agriculture and Pastoralism in Eurasia. Psychology Press. m/s. 565. ISBN978-1-85728-538-3. 5. ^


  Zhang, Jianping; Lu, Houyuan; Gu, Wanfa; Wu, Naiqin; Zhou, Kunshu; Hu, Yayi; Xin, Yingjun; Wang, Can; Kashkush, Khalil (17 Disember 2012). “Early Mixed Farming of Millet and Rice 7800 Years Ago in the Middle Yellow River Region, China”.
  PLOS ONE.
  7
  (12): e52146. Bibcode:2012PLoSO…752146Z. doi:10.1371/journal.pone.0052146. PMC3524165. PMID 23284907. 6. ^


  Blust, Robert; Trussel, Stephen (2010). “*pajay
  — rice in the field; rice plant”.
  Austronesian Comparative Dictionary
  . Dicapai plong
  25 Februari
  2022
  . 7. ^


  “padi”.
  Kamus Dewan
  (ed. ke-4). Dewan Bahasa dan Wacana Malaysia. 2017. 8. ^


  Wilkinson, Richard James (1932). “padi”.
  A Malay-English dictionary (romanised).
  II. Mytilini, Yunani: Salavopoulos & Kinderlis. m/s. 192-193 – menerobos TROVE, Perpustakaan Negara Australia.


 9. ^


  a
  b
  c
  d
  e
  f
  g
  h
  i
  Admin, Editor2 (Mac 24, 2010). “Penghijauan PADI DI MALAYSIA”. Jabatan Pertanian Negeri Perak (Perak State Agriculture Department). Dicapai pada
  August 17,
  2011
  .


  CS1 maint: extra text: authors list (link)

  [
  pelukan mati kekal
  ] 10. ^

  We’re in need of a gabah cure. The Star. Capaian 30 Mac 2012.

 11. ^

  Austronesian Diaspora and the Ethnogeneses of People in Indonesian … edited by Truman Simanjuntak, Ingrid Harriet Eileen Pojoh, Muhamad Hisyam

 12. ^


  “Resan Pertanaman Di Negeri Kedah”. Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah. 2002. Diarkibkan daripada nan asal pada 2011-10-07. Dicapai puas
  Ogos 17,
  2011
  . 13. ^

  Produk Hijau UPM Berkecukupan Hasilkan Antah Bermutu Panjang. BERNAMA. Capaian 2 April 2012.

Pautan luar

 • Semua mengenai gabah. Diarkibkan 2004-08-30 di Wayback Machine
 • http://agrolink.moa.my Diarkibkan 2003-08-22 di Wayback Machine
 • http://members.tripod.com/azizy98
 • Penyakit padi. Diarkibkan 2004-08-25 di Wayback Machine
 • Bernas
 • Tanaman Antah Di Negeri Kedah.. Diarkibkan 2012-07-09 di Wayback Machine
 • Mata air maklumat keseluruhan berkaitan padi
  [
  pautan sepi kekal
  ]Source: https://ms.wikipedia.org/wiki/Padi

Posted by: holymayhem.com