Tanaman Kunyit Beradaptasi Di Musim Panas Dengan Cara

Kunyit atau segel saintifiknya
Cucuma domestica
yakni herba dari keluarga Zingiberaceae. Kunyit dianggap sebagai pelecok satu herba yang amat bernilai bagi anak adam. Tumbuhan ini berasal bermula Asia Tenggara dan ia menjadi tanaman perniagaan di sekitar Indonesia, Indochina, China dan India.


Tabiat Pohon

Di Malaysia, kunyit biasanya ditanam di belakang rumah.

Ia boleh hidup subur di kawasan  yang mempunyai sedikit teduhan dan tumbuh dengan fertil di kawasan yang berbahagia sumber cahaya matahari yang banyak dan termengung.

Kunyit merupakan tanaman herba saka nan bersifat tahunan (perennial) dan banyak dijumpai di negara beriklim tropika. Ia merupakan pokok kayu herba yang n kepunyaan jangka hayat yang panjang.

Kunyit membiak secara aseksual iaitu melalui keratan rizom.

Di Malaysia, kunyit banyak di tanam tetapi di beberapa negeri sahaja seperti  Selangor, Johor, Sabah dan Provinsi Sembilan.

Kurkuma nan ditanam secara meluas jarang dijumpai kerana galibnya petambak menguburkan kunyit secara kecil-kecilan di mana target mereka hanyalah bikin murahan bugar sahaja.

Penggunaan

Serbuk kunyit lazimnya banyak digunakan dalam masakan di Malaysia. Bahkan n domestik masakan di kedai Mamanda, majoritinya menunggangi rempah ratus, serbuk kunyit sekali lagi tidak terkecuali. Rasa kunyit boleh menambahkan lagi aroma serta kelazatan sesebuah masakan. Tidak sah jika memasak kari minus mengegolkan serbuk kunyit. Sepakat?


Kunyit telah digunakan secara meluas dan anda pun mempunya banyak kegunaan. Beliau digunakan sebagai perencah privat peranakan dan juga telah dibuktikan secara saintifik bahawa sira dapat memberi manfaat dalam dunia perubatan.

Daun kurkuma dapat digunakan untuk mengebat lauk yang hendak digoreng. Malah, daun kunyit pun dihiris halus dalam masakkan popular di Malaysia iaitu rendang. Justeru, ia menghasilkan bau yang wangi dan membuatkan goreng kian sedap.

Terkini, kunyit sedang giat digunakan oleh pengasas kosmetik bagaikan bahan asas dalam produk kosmetik. Menariknya, kurkuma dikatakan dapat mencerahkan selerang wajah dengan pemanfaatan nan konsisten.

Kebanyakkannya kurkuma telah di olah buat dijadikan alamat asas n domestik krim kosmetik seperti krim siang. Di Thailand, kunyit sebenarnya sudah lama digunakan oleh suku bangsa wanita disana lakukan mencerahkan selerang mereka.

Pendirian Reboisasi

Cara reboisasi kunyit cukup mudah sekali lakukan dilakukan. Namun, bikin mendapatkan hasil panen yang lumayan, kaedah penanaman dan penjagaan perlu dititikberatkan.

Kunyit tumbuh berbenda puas tanah gambut. Lahan yang di cangkul baik dengan elok akan menghasilkan umbi kunir yang melembak.

Ikuti ancang-persiapan yang amat mudah ini untuk ia tanam sendiri kurkuma dikawasan apartemen anda!

  1. Semai ibu kunir kerana ia makin senang dan cepat bikin roh.
  2. Balut dengan surat khabar yang dilembapkan alias dibasahkan dengan air.
  3. Kemudian, simpan ditempat gelap. *Sentiasa pantau surat khabar itu lembap atau tak*
  4. Dalam musim 2 ke 3 pekan, taruk akan keluar.
  5. Apabila semi sudah keluar, tanam dalam medium tanaman yang sesuai sebagai halnya coco peat atau peat moss. Untuk mendapatkan kunyit yang gemuk, gunakan tanah nan longgar dan lain padat. Pastikan tanah sentiasa lembap dengan memastikan saliran air sentiasa dalam berkeadaan yang baik.

Mudah sangat nak tanam kunyit ni rupanya. Izin ni lain capek susah-langka nak ke pasar bagi beli kunyit. Ia semaian je sendiri dekat kondominium. Di samping boleh makan hasil tanaman koteng, raga pun sihat sebab melakukan aktiviti bertani nan banyak mengeluarkan peluh.

  • Author
  • Recent Posts

ysuhaimi

About ysuhaimi

Perekam jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang camar menggambar berkaitan tentang pertanian efisiensi.

Source: https://myagri.com.my/2017/12/kunyit/

Posted by: holymayhem.com