Tanam Sayur Dalam Paip Pvc

Riuh-rendah yang berminat untuk menanam pusat bunga dan sosi sayur di halaman rumah. Tapi tempat yaitu menjadi masaalahnya. Distrik halaman rumah terhad dan sekangkang kera cuma. Hari ini aku sua cara buat capar berlenggek-lenggek dengan Paip PVC. Menggunakan cara ini iaitu cara cak bagi capar bertingkat-tingkat dengan Paip PVC ini mengoptimumkan tanaman di kawasan yang terhad. Bagusnya.

Cara Buat Pasu Bunga Bertingkat-tingkat Dengan Paip PVC
Cara Buat Pasu Anakan Berpangkat-pangkat Dengan Paip PVC

Kreatif si pembuat pasu pvc ini. Aku biasanya berfikir, tak mungkin boleh buat seorang rajah koyakan pad pvc ini do flat. Mesti di buat di kilang atau ada mesin membuatnya, Rupanya boleh di buat di apartemen atas dapur gas untuk mendapatkan lubang-lubang pasu pada pvc tu. Enggak terfikir dek akal busuk aku kiranya.

Selepas ini pada penggemar pokok kayu, tiada galengan lagi untuk menanam sebanyak yang boleh. Bahagian tapak di asal paip pvc tu, dapat di tanam atas tanah, dalam pasu ataupun buat tapak menggunakan simen. Jangan lupa apabila buat tapak itu, lubangkan untuk pengaliran air siraman. Lebih mudah tanam kerumahtanggaan pasu atau bagi tapak, senang nak pindah-pindahkan.

Cara Buat Capah Bunga Bertingkat-tingkat Dengan Paip PVC

Korban-bahan:

Sebatang paip pvc

Petak – samada persil hitam atau cocopet

Benih kunci

Kaidah-cara:

Paip pvc tu ikutlah berapa ukuran tingkatan nan di kehendaki. Tapi seeloknya minimal pangkat dalam setinggi dada orang dewasa. Kelak kalau panjang lewat, kena pakai kerusi dan tangga juga…. hahaha!

Ukur dan potong cacat bahagian-bahagian pvc berselang-seli kerjakan di untuk muka pasu lega paip pvc. Panaskan bahagian-bahagian yang di hunjam tu di atas dapur dengan jago merah sederhana sebatas lembut dan kemekkan cuma menggunakan senduk ke dalam bahagian tu.

Kerjakan ulangan kesemua dan keseluruhan bahagian nan di potong sebatas habis. Bila dah selesai, dirikan batang pvc, Buatlah tapak kepada pasu bertajuk pvc ini. Samada tanam atas persil, tanam kerumahtanggaan pasu alias untuk tapak simen.

Seterusnya isikan tanah hitam ataupun cocopet kerjakan di tanam sosi anak uang atau pokok sayur. Pokok sayur sesuai di tanam dengan cocopet atau habuk sabut. Jika campuran kedua-dua bahan tanaman ini juga boleh.

Bolehlah cuba besok di kawasan rumah baru nanti. Seronok boleh idea memakamkan yang bagus. Tidak ada sebab lagi kerjakan mengatakan tiada tempat nan luas bikin menyelamatkan kancing bunga dan pokok sayuran.

Nak lebih embaran pun di blog ini…. klik SINI

p/s: Terima kasih pada warga FB yang berkongsi perkara yang sangat bermanafaat ini. Aku kongsikan bikin tatapan pembaca dan perancangan aku di masa depan

#idea dan pic fr FB Zubaidah Eda

Source: https://www.huhahuhajerr.com/2018/10/cara-buat-pasu-bunga-bertingkat-tingkat-dengan-paip-pvc.html

Posted by: holymayhem.com