Pertumbuhan Tanaman Hias Dari Hari Ke Hari

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Tanaman hiasan
maupun
pokok hiasan
yakni tanaman yang ditanam bakal tujuan riasan plong ujana dan projek reka bentuk landskap, sebagai tumbuhan apartemen, buat bunga tetak dan pameran spesimen. Penanaman ini membentuk satu cabang besar hortikultur.[1]

Jenis-jenis

[sunting
|
sunting sumber]

Tumbuhan palma

[sunting
|
sunting sumber]

Kunci palma adalah anak kunci berpangkal famili Palmae yang biasanya berbatang distingtif yang berhujung dengan sejambak daun berpelepah. Contohnya pinang raja (Cyrtostachys lakka) dan kelapa gading (Cocos nucifera).

Tanaman kaktus

[sunting
|
sunting sumber]

Kaktus yakni sebangsa pokok maupun tumbuhan berbatang bau kencur, berisi, dan berduri yang biasanya dijadikan penghias laman alias tanaman meja. Contohnya kaktus centung (Opuntia cochenillifera) dan kaktus belang (Haworthiopsis attenuata)

Tanaman teduhan

[sunting
|
sunting sumber]

Pokok teduhan atau pokok naungan ialah pokok nan ditanam bagi dijadikan tempat teduhan. Pokok jenis ini ditanam di pinggir jalan ataupun di kewedanan taman kerjakan berehat dan boleh dibiakkan melampaui ponten benih, keratan batang maupun cantuman. Contohnya muslihat tembusu (Fragrea fragrans), ketapang (Terminalia catappa) dan bongor (Lagerstroemia speciosa).

Tanaman renek

[sunting
|
sunting perigi]

Taktik nan punya banyak batang, tumbuh ngeri dari pangkal dan mempunyai ketinggian invalid daripada lima meter. Buku renek dibahagikan kepada 2 keberagaman:

Renek berdaun

[sunting
|
sunting sumber]

Biasanya tidak mengeluarkan anak uang yang menyentak semata-mata mempunyai patera yang cakap. Contohnya keladi bangkang (Caladium bicolor) dan adal-adal (Codiaeum sp).

Siasat renek yang ditanam berpasangan-berpasangan intern tentara bakal dijadikan sebagai pemisah alias penanda kewedanan pula disebut pokok pagaran maupun rimbunan. Pertumbuhan daun dan rantingnya rapat dan dibentuk menjadi pagar ataupun dinding, ataupun dibiarkan merecup mengikut tulang beragangan sediakala jadi. Contohnya pokok teh pagar (Ehretia microphylla) dan jejari hantu (Alternanthera elliptica).

Renek semenjak

[sunting
|
sunting sumber]

Lazimnya mempunyai bunga-bunga yang bercat menggandeng atau beraroma harum. Anak kunci ini boleh ditanam secara tunggal atau berkelompok. Contohnya bunga sepatu (Hibiscus rosa-sinensis) dan bunga kertas (Bougainvillea
sp).

Pokok renek berbunga yang hanya subur hidup dalam paser masa nan singkat selepas membedakan rente pun disebut pokok semusim. Contohnya gerendel balung mandung (Celosia argentea), keembung (Impatiens balsamina), bunga matahari dan kekwa.

Tanaman memanjat

[sunting
|
sunting perigi]

Pokok memanjat atau epifit boleh dibahagikan kepada dua macam.

Pertama merupakan yang punya sulur, pencangkuk atau akar pendakap yang digunakan untuk memanjat atau membawa-bawa sokongan. Contohnya sirih gigi asu (Epipremnum aureum), rente kembang songsang (Gloriosa superba) dan kembang pagi (Ipomoea
sp.). Tanaman keberagaman anggerik sekali lagi boleh digolongkan kerumahtanggaan kumpulan ini.

Kedua pula yaitu pohon memanjat yang dilatih istimewa bakal harapan tersebut. Tanaman hiasan yang tumbuh agak kelam akan diberikan sokongan berpokok struktur lain untuk dibiarkan tumbuh memanjat. Contohnya anak uang mawar, rente kertas (Bougainvillea
sp.) dan taktik jambangan ungu (Petrea volubilis).

Tanaman menjalar

[sunting
|
sunting sumber]

Pohon menjalar saja tumbuh melata di atas tanah. Tumbuhan diversifikasi penutup dunia kembali berguna untuk mencegah hakisan. Contohnya suket jepun (Zoysia japonica) dan kerukut kembang (Portulaca grandiflora).

Kegunaan

[sunting
|
sunting sumber]

Tanaman hiasan yaitu pohon yang ditanam bagi mewujudkan suasana nan rupawan dan indah di sesuatu kawasan seperti di rumah kediaman, sekolah, pejabat dan yojana. Tanaman paesan boleh ditanam di n domestik pasu atau terus di atas petak. Selain dijadikan riasan mencantikkan kawasan di asing rumah, tumbuhan ini juga sering ditanam di internal rumah terutama keberagaman tertentu yang hanya memerlukan sedikit cahaya rawi.

Gerendel yang ditanam internal rumah juga menghasilkan oksigen nan secara bukan sekaligus akan menyerahkan kesenangan kepada penghuninya. Pokok paesan ini akan memasrahkan kesan ilmu jiwa positif kepada pemilik dan cucu adam awam nan melihatnya secara kontan. Pendirian penyusunan pokok, penyaringan jenis pohon, warna dan reka bentuk tumbuhan ialah penting untuk membuatkan laman terbantah kemas.[2]

Ada lagi tanaman hiasan yang ditanam bersama dengan pokok kayu lanskap nan boleh dimakan (edible landscape). Antara jenis tanaman tersebut adalah seperti pokok kayu sayur-sayuran, biji kemaluan-buahan, ulam-ulaman, dan tanaman herba serta rempah ratus.

Bentuk

[sunting
|
sunting mata air]

Daun ati-ati bermacam corak.

Pokok
trellis
yang tumbuh memanjat.

Lihat pula

[sunting
|
sunting sumber]

 • Senarai pokok
 • Keladi paesan
 • Bonsai
 • Taman

Rujukan

[sunting
|
sunting sumur]


 1. ^


  “JENIS-JENIS TANAMAN HIASAN”.
  Mantra Pertanian. Alamtanimoden. 2013. 2. ^


  “Pohon HIASAN – Suatu CATITAN”.
  Anim Agro Technology. Dato’ Mohd Anim Hosnan. 2017.


Rangkulan luar

[sunting
|
sunting mata air]


 • Kendaraan berkenaan Tanaman paesan di Wikimedia CommonsSource: https://ms.wikipedia.org/wiki/Tanaman_hiasan

Posted by: holymayhem.com