Pemilihan Lokasi Budidaya Tanaman Buah

Mauz boleh jadi merupakan variasi biji kemaluan nan paling masyarakat ditemui tak namun di bandar namun mencapai pelosok desa. Ada pelbagai diversifikasi buah pisang salah satunya adalah mauz kepok. Jenis yang satu ini mempunyai ciri-ciri bentuk biji pelir nan cenderung pipih dan bukan bulat memanjang begitu juga varian pisang lain tanaman pisang termaktub kerumahtanggaan family Musaceae.

Segel enggak dari pisang kepok

sendiri ialah
Musa x paradisiaca.

Berikut ini adalah mandu penanaman piang kepok

Penanaman Tanaman Pisang Kepok
Penghijauan Tanaman Pisang Kepok

Penyaringan Lokasi

Penyortiran lokasi spesifikasi tanah dan agroklimat yang sesuai bakal pertumbuhan dan perkembangan optimum tanaman mauz, pemilihan tanah yang bebas dari penyakit layu pisang / tanah endrmis, subur dengan saduran top soil petak yang pas tebal, kapling bertekstur ramal, tanah aluvium dan banyak mengandung bunga tanah. Siram hujan berkisar 1500-3800 mm / perian, kelembapan mega antara 80-88% dan suhu 22.8 ° C-32.4 ° C dengan kebulatan hati penyinaran binar 40 – 58 lux, cak bagi PH tanah sendiri berkisar antara 4.5 – 6 , 5 dan cerun lahan maksimum 35%.

Penentuan Tahun Tanam

Masa tanam terbaik untuk Mauz Kepok adalah mulanya musim hujan sampai tiga bulan sesudah itu. Untuk tiap distrik berbeza – beza bagi tahun hujannya, sebaiknya meminta pertolongan pejabat meteorologi negeri setempat bakal bisa menentukan awal periode hujan atau disebut wulan basah.

Pembersihan (Penyiapan Lahan)

Bersihkan petak berbunga benda – benda dan ranting nan akan menggangu sistem perakaran tanaman maupun menghalang penyerapan zarah tembolok, lempar sisa – tahi tumbuhan, daun – patera dan ranting bekas mencantas yang bisa menjadi sumber penularan perosak dan masukan kedalam lubang yang patut kerumahtanggaan bertakaran 2x2x2 m.

Penyiapan parit air ataupun parit kebun yang netral dari rumput, sampah dedaunan serta kayu nan menyumpal ini digunakan kerjakan perparitan nan baik.

Penentuan Jarak Tanam dan Penganjiran

Dalam proses ini dimaksudkan buat memperoleh takhta tanam sehingga diperoleh populasi tumbuhan sesuai dengan liwa yang ditetapkan dengan menggunakan ajir. Terciptanya jarak tanam yang optimum bagi tumbuhan tanaman pisang kepok.

Penyediaan mani

Menyediakan jauhar nan berpotensi pengeluaran dan kualitinya tataran, terjamin kemurnian (variasi kelainan), memiliki kemungkinan pasaran yang jelas, bugar / bebas dari hama problem, serta intern jumlah yang pas banyak.

Pembuatan Gorong-gorong Tanam

Pembuatan gaung sesuai dengan saiz yang ditetapkan, gua dibuat dengan dimensi: Panjang = 50 cm, gempal = 50 cm, dalam 50 cm. Gorong-gorong dibuat dengan berukuran tersebut berniat untuk menyokong pertumbuhan dan jalan akar.

Penanaman

Pada proses penanaman pisang kepok ini iaitu proses meletakan benih pada lubang tanaman yang sudah dipersiapkan, sebelum mula menanan hendaknya seluruh peralatan dicuci lebih-lebih dahulu untuk kocak penularan penyakit menggunakan diinfektan (chorox) campurkan Trichoderma sp. Dengan pupuk kandang / tanah daun dan sebahagian persil kemudian dimasukan ke korok tanam. Keluarkan benih pisang namun sebelum ditanam benih dicelupkan kedalam larutan 100 g Trichoderma sp., 10 liter air dan urea 10 g selama 15 minit. Esensi ditanam sampai sebatas 5 – 10 cm diatas pangkal mayat. Penyetopan lubang tanam, petak bahagian atas (top soil) dimasukan terlebih dahulu baru disusuli dengan persil bahagian sumber akar (sub soil). Penutupan liang tanam dilakukan selepas 2 minggu lubang tanaman dibiarkan terbuka dan sehabis 2 pekan padatkan lahan agar tanaman dapat berdiri kukuh.

Pengairan

Mengeset kesiapan air sesuai dengan keperluan tumbuhan dan fasa pertumbuhan bagi perkembangan dan pertumbuhan tanaman yang optimum.

Penjarangan Anakan

Kegiatan ini berujud untuk menetapkan jumlah pokok / anakan intern satu rumpun seharusnya tanaman induk bisa bertunas dan berkembang serta berproduksi secara optimum

Kriteria bunga nan dipilih antara lain:

  • Umur 4-6 rembulan (sehabis rente tumbuh
  • Tinggi antara 20-40 cm.
  • Pertumbuhan tunas daun baik.
  • Pilih anakannya yang tumbuh disebelah luar dari daya induk lega arah nan sama.

Penjarangan dilakukan sehabis anak kunci induk berumur 30 minggu menyisakan dalam satu rumpun sebanyak 2-3 anak uang. Anak uang yang dipilih yakni anakan yang berasal dari buku induk dengan umur berbeza (berselang 2-3 bulan). Mandu mematikan anakan dilakukan dengan: potong anakan setakat 20 cm dari petak, congkel bahagian tengah batang lalu tuangkan 2-3 ml (½ sendok teh teh) minyak tanah.

Kebersihan Tanah

Aktiviti membuang / mencabut dan mematikan Gulma yang tumbuh di sekitar pohon, menjaga kebersihan kebun berpangkal gulma dan bahagian tumbuhan nan guncangan berujud untuk mengurangkan persaingan hara antara tumbuhan dengan tumbuhan penganggu (gulma) dan mengurangkan sumber jangkitan perosak dan penyakit.

Perabukan dan Pembubunan

Pemumpukan bertujuan bagi menyempurnakan unsur hara tanaman dan perakaran boleh berkembang bertambah baik.

Berikut prosedur pelaksanaan membaja:

  • Perabukan I dilakukan suatu rembulan sehabis penanaman dengan pupuk kandang 10 kg / terowongan dan jamur lain organik (Urea = 50g, SP-36 = 30g).
  • Perabukan ke II dan III dilakukan dua dan tiga rembulan sehabis reboisasi dengan baja bukan organik (Urea = 50g, SP-36 = 30g dan KCI = 40g)
  • Pemupukan ke IV, berikan campuran serabut kandang / pupuk hijau susulan 10 kg dan 500g Trichoderma sp. Per rumpun serta urea = 100g, KCL = 100g
  • Rahmat baja dilakukan dengan takhlik parit sekeliling rumpun dengan jarak 50 cm dari muslihat yang dilanjutkan dengan tanah bumbunan.

Pembrongosan

Membalut biji zakar sehingga diperoleh buah dengan permukaan indra peraba yang mulus dan mencegah serangan hama / komplikasi pada biji pelir.

Pemotongan Buah pisang

Debirokratisasi jantung pisang ini berujud untuk menoptimalkan penyedotan zarah hara maka dari itu bagi buah dan mencegah masalah layu darah.

Penafian

Aktiviti menyangga pohon pisang agar tidak rebah kerana beratnya buah dan bencana fizikal tidak (dalam hal ini bergantung dengan tipe dan besarnya tandan).

Putusan Besaran Daun

Memotong daun untuk menjaga saiz dan penampakan biji pelir, untuk menghasilkan buah dengan saiz sesuai bendera dan gecul buah pecah. Sebelum menyusup tinggalkan (6 – 8 patera) dan untuk daun yang telah lanjut umur alias kuning sangat tikam daun dengan membentuk ki perspektif 45 ° dan tetak bahagian batang yang rebeh sehingga batang nampak bersih. Selepas itu kumpulkan daun nan dipotong lalu dibakar kiranya terhindar pecah penyakit.

Penentuan Saat Menuai.

Mengecap keadaan fizikal dan fisiologi buah untuk menentukan waktu tuaian karna sangat mengelepai jarak dari pasaran bagi pasaran lokal tahap kematangannya sekeliling 90% sedangkan kerjakan pasaran antar pulau selingkung 80%

Tuaian

Pengambilan biji zakar yang sudah menunjukan ciri (sifat khusus) matang panen bertujuan buat mendapatkan buah yang segar. Tahun penuaian pisang puas waktu pagi (jam 07.00 – 10.00) atau sore hari (jam15.00-17.00) privat keadaan terang. Tuaian tidak dianjurkan kapan hujan kerana bisa meningkatkan gempuran rusak buah kerumahtanggaan gudang simpanan.

Perlakuan Lepas Tuai

Simpanan sementara di rumah tuai dengan kemudahan penggantungan mauz tujuannya untuk menjaga kualiti teguh baik, terhindar berpokok noda getah dan kerosakan kerana gesekan antar tandan. Terhindar berbunga panas dan hujan dan juga didik guru rumah tuaian (jangan terlalu lembab) / patut ventelasi

Source: https://tipbudidaya.blogspot.com/2015/10/penanaman-tanaman-pisang-kepok.html

Posted by: holymayhem.com