Pembuatan Benih Cabe Pemuliaan Tanaman

Mani Cendawan yang Berkualiti

Bahan utama dalam pembuatan jauhar cendawan adalah gandum ataupun boleh pun digunakan skor jagung.

buat benih

Berkubang gandum mengikut sukatan yang diperlukan dalam masa 5 mencecah 6 jam di dalam besen/lepasan yang sesuai semoga garai kembang rendah.

Untuk sekilogram gandum boleh menghasilkan 5 beg benih serat dengan berat 300 gram setiap satu.

Selepas itu toskan sepanjang malam dan sediakan target buat menimbang serta membungkus gandum seperti plastic polipropilena (beg pp) dan penimbang.

benih cnc

Paketkan gandum dalam berat 300gram dan pasang gegelung dan penutup.

Selepas itu kukus selama suatu jam dengan guru 121 celcius.

Kemudian biarkan sehingga sejuk dan bolehlah di menyemprot dengan miselium kultur tulen di dalam gedek suntik yang dilengkapi dengan alatan yang teoretis.

Selepas disuntik dengan kultur tulen, beg sperma perlulah disusun di rak lakukan proses pemeraman dan biarkan sehingga 7 ke 14 periode.

Setelah penuh dengan miselium dalam bungkusan, benih cendawan bolehlah dijual alias digunakan.

Benih cendawan

Sebungkus gandum/benih serabut congah disuntik sehingga 90 bongkah cendawan.

Cara memilih semen yang baik : –

1) Sperma yang elok warnanya putih seperti kapas, gebu dan agak kering. Sebelum memperalat mani tersebut perlulah dilihat terlebih dahulu benih cendawan tersebut, sekiranya mempunyai warna selain dandan kudrati eloklah dibuang atau tidak digunakan kerana ia mutakadim tercemar.

be

2) Semen seeloknya di simpan di dalam suhu tadir.

3) Gunakan benih kerumahtanggaan tahun 10 masa dari bilangan tahun pembelian. Benih sebenarnya boleh tarik urat sehingga sebulan belaka penggunaan sediakala adalah sebaiknya lakukan banyol mani tercemar/rosak.

4) Isyarat semen dah tua apabila keluar petro yang sedikit dan mani menyambat. Benih yang tua boleh digunakan TETAPI takdirnya terlalu banyak yang menggerutu dan minyak nan dikeluarkan berlebih banyak maka semen sudah tidak kuat dan jangan digunakan.

Dapatkan daya Teknologi Pengurusan dan Penyerbukan Cendawan bagi memahami kaedah membuat mani serat secara bertato. Wassap: 017-6486713 bagi pembuahan. Harga RM 34 + Pos lampias RM 10.

cover myagri

  • Author
  • Recent Posts

ysuhaimi

About ysuhaimi

Perekam jemputan MYAGRI. Dikenali ibarat Dr Mut. Purnawirawan Agronomist, Researcher dan Farmers nan buruk perut menulis berkaitan tentang perladangan tepat kekuatan.


Source: https://myagri.com.my/2015/07/benih-cendawan-yang-berkualiti/

Posted by: holymayhem.com