Kaca Beling Merupakan Jenis Tanaman Obat


Bismillah…“Sesungguhnya sreg kejadian langit dan mayapada, dan pada pertukaran lilin lebah dan siang, ada perlambang (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Yang mahakuasa) bagi bani adam-orang nan berlogika”    (Surah Ali Imran Ayat : 190)

Nama : Kaca Beling / Pecah beling  / Berasal Kaca

NAMA Saintifik: Strobilanthes crispus alias Saricocalix crispus (Acanthaceae)

Radiks: Madagascar hingga ke Indonesia dan telah dikenal pasti buat pertama kalinya oleh Thomas Anderson (1832 – 1870) yang mengkelaskan tumbuhan ini di bawah Spermatophyta (tumbuhan berbunga dan gymnosperma).

Patera in dikenali dengan label pecah beling, enyoh kilo, kecibeling atau kejibeling di Indonesia. Di Malaysia, sosi ini lebih dikenali dengan nama pecah beling, berpangkal beling maupun jin batu.

Resep mudah ditanam dan semangat gemuk di Malaysia. Daunnya mutakadim digunakan secara tradisional lakukan
merawat kanser, glikosuria serta provokasi karang dan pula bagaikan agen diuretik.

Tumbuhan ini n kepunyaan kandungan zat kapur karbonat yang tinggi dan air rebusannya berwatak alkali yang rengsa. Kajian oleh Kusumoto dan rakan-rakan (1992) menyatakan bahawa ekstrak air berasal beling mempunyai kompaun atau molekul yang bernas buat
merencatkan pertumbuhan retrovirus; agen dalam jangkitan virus seperti sindrom rendah daya tahan penyakit (AIDS) dan juga mampu lakukan merencatkan pertumbuhan sel leukemia.

Terletak banyak kompaun yang telah diasingkan dan dikenal pasti sama dengan asid kafeik, asid p-hidroksi benzoik, asid p-voumarik, asid vanillik, asid gentinik, asid ferulik dan asid siringik.

Daripada kajian makmal yang dilakukan oleh Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM), daun pecah gelas mempunyai perut mineral nan sangat panjang seperti kalium (51%), kalsium (24%), natrium (24%), ferum (1%) dan fosforus (1%). Daunnya juga mempunyai perut gizi C, B1, B2 nan agak tinggi dan banyak bahan yang lain seperti katekin dan tannin. Daun ini pun mengandungi kafeina, sahaja kandungannya adalah invalid. Kesemua kandungan yang dinyatakan menyumbang kepada paras jumlah antioksidan (jumlah antioxidant activity) yang sangat tinggi jika dibandingkan dengan yerbamate (teh herba) dan nutrisi E (alfa-tokoferol).

Bakal kajian antikanser pula, kajian praklinikal sudah lalu dijalankan cak bagi menilai keberkesanan konsentrat pecah kaca secara in vitro (kultur tisu) dan in vivo (amatan haiwan). Bagi kajian kultur tisu, ekstrak pecah kaca berlaku secara efektif untuk
merencatkan pertumbuhan sel sartan kolon, kanser hati dan sartan tetek.Esensi ini mampu gorok penjara sartan dengan mengaruh sel kanser ini mati secara semula makara (apoptosis) minus kesan sampingan alias keradangan.

Di samping itu, ekstrak dari kaca ini pun mampu cak bagi
memendamkan gen penyebab kanser, sekali gus mengurangkan risiko dan keterukan kanser.
Untuk kajian haiwan juga, ekstrak air pecah beling pada kerekatan 2.5% dan 5% mampu untuk mengurangkan keterukan kanser hati bagi tikus yang diaruh kanser hati.

Fitosterol (sterol bersumber tanaman) sudah berjaya diasingkan daripada daun berasal kaca ini. Bahan ini telah pahit lidah kaya lakukan merencatkan pertumbuhan sel kanser seperti mana yang telah disebutkan di atas. Korban ini sekali lagi dikatakan berkecukupan bikin menaruh paras kolesterol darah kerana fitosterol akan adu cepat dengan kolesterol di intern usus, sekali gus menyebabkan kolesterol terbit rahim tidak dapat diserap.

Esensi air daun mulai sejak beling pula telah diuji keberkesanannya sebagai badal antidiabetis puas tikus yang diaruh diabetes. Esensi daun pecah beling pada kerekatan 5% dan 7.5% mampu untuk menurunkan durja gula pembawaan di samping meningkatkan paras total antioksidan (total antioxidant level) darah untuk tikus yang diaruh diabetes atau kencing manis. Bibit ini tidak mempunyai kesan ke atas paras gula darah puas tikus sah, tetapi fertil untuk meningkatkan paras kuantitas antioksida (jumlah antioxidant level). Peningkatan paras jumlah antioksidan (besaran antioxidant level) n domestik darah adalah berfaedah kerjakan melindungi badan daripada radikal bebas.

Oleh itu, ekstrak ini sesuai bukan saja untuk mereka yang berpenyakit, tetapi juga untuk mereka yang normal.

Teh berpunca gelas ini sudah menunjukkan tahap antioksidan yang habis pangkat, merencatkan pertumbuhan pengasingan karkata biji pelir dada dan karkata ovari dan juga berkesan untuk menurunkan paras gula darah pada tikus nan diaruh diabates atau pipis manis. Hasil yang menyedot juga adalah di mana teh pecah beling ini berlambak untuk merencatkan pertumbuhan 2 daripada 9 mikroorganisma nan dikaji iaitu Streptococcus sobrinus dan Streptococcus mutans. Bakteria nan disebutkan ini adalah bakteria yang menyebabkan karies transmisi.

Kesimpulannya, daun pecah beling merupakan pohon yang mempunyai banyak faedah. Beliau mempunyai total antioksidan yang tinggi di samping kreatif bakal main-main misal badal antioksidan, antikanser, antidiabetes dan juga antimikrob.
Lakukan warta lanjut @ ingin membeli pokok ini sila hubungi:-
NOR :     +6019 3399731(Lokasi : Batu Arang, Selangor)

p/s: hubungi saya jika kamu mempunyai masalah untuk datang ke lokasi di atas.
Cepat!! dapatkan anak sentral @ pokok dewasa dengan harga yg menggandeng terbit berpangkal RM10.

Source: https://sejutaherba.blogspot.com/2011/11/khasiat-kaca-beling.html

Posted by: holymayhem.com