Jenis Tanaman Sayur-sayuran Bayam

Karuan ramai yang pernah menonton kartun kanak kanak “Popeye” di kaca televisyen alias di youtube yang memakan sayur bayam untuk menjadi lebih sihat, kuat dan bertenaga. Sayur bayam atau dipanggil “spinach” di dalam tin dimakan oleh Popeye sehingga otot di bahagian lengannya timbul dan berbarengan mengalahkan musuh ketatnya iaitu Bluto yang pelahap menggangu kekasih hatinya iaitu Olive Oyl. Ianya pasti mengasihkan insprirasi kepada semua ibu ibu untuk memberikan sayur bayam kepada anak anak mereka.Hal ini lain hanya sebatas sebagai cerita animasi sahaja, justru realitinya sayur bayam merupakan sayuran hijau yang mempunyai rezeki protein dan zat besi yang tinggi.

Bayam ialah sayur yang sentiasa beruntung perhatian dan pembelian yang hierarki dari pemakai.Ianya dijadikan juadah utama dalam mewujudkan menu setolok dalam pemakanan seharian manusia. Bayam sering dimasak tumis goring bersama ikan bilis, cili padi dan rempah ratus yang lain bagi meningkatkan lagi keenakan rasa dan menyalakan selera. Ianya bisa didapati dengan mudah di mana mana pasar buletin, kedai sayuran segar ataupun pasaraya dengan harga disekitar RM 1.00 hingga RM 2.00 seikat.

Sayuran berkhasiat ini berasal dari keluarga Amaranthaceae dan punya jenama sainstifik iaitu Amaranthus spp. Ianya mudah ditanam dikawasan lahan gambut nan subur dan mampu dengan pelbagai keberagaman mineral. Di Malaysia, terletak 2 jenis bayam nan boleh ditemui iaitu BAYAM HIJAU dan BAYAM Sirah. Kedua kedua jenis bayam ini dibentuk dengan warna dan bentuk daun. Maklumat ciri ciri patera bayam hijau dan bayam berma adalah seperti berikut:

Di kewedanan Asia Tenggara terutama di Indonesia dan Malaysia, sayur bayam merupakan sayuran terdepan dan digemari oleh semua rakyatnya kerana khasiat, kelazatan dan harga sayur yang mudah serta tempoh penghijauan yang sumir. Negeri Johor merupakan kawasan terdepan bikin penanaman sayuran bayam di mana kawasan Johor Bharu ditanam sayur bayam di kawasan seluas 1795 hektar tanah. Selepas Johor, Negeri Selangor dan Pulau Pinang juga merupakan distrik penanaman sayur bayam. Laporan dari Jabatan Pertanian Malaysia pada tahun 2010, sebanyak 45 140 tan metric pengeluaran sayur bayam dicatatkan dengan kawasan penghijauan seluas 4190 hektar.Pamrih utama pengeluaran sayur bayam merupakan cak bagi pasaran domestik dan pun bakal dieksport ke Singapura.

Jadual berikut merupakan tata letak kandungan gizi yang terkandungan dalam 100 gram percontoh sayur bayam.

Kamu dulu sesuai diberikan kepada kanak kanak, ibu menyusu dan pesakit anemia (penyakit kehabisan talenta. Selain itu, bayam yang direbus dan dimunum air rebusannya dikatakan sebagai penawar bikin mengatasi masalah penglihatan dan mempersangat fungsi hati.

CIRI CIRI Ilmu bentuk kata BAYAM

Sayur bayam punya buntang yang berkulit licin dan sedikit bersegi, punya banyak cabang yang berwarna mentah atau merah mengikut jenis bayam.Batangnya lembut tak berkayu dengan rasa keras dan ranggup serta mudah buat dipatahkan.Bahagian daun sayur bayam pula daun tunggal berbentuk bujur ataupun bulat serta bercat bau kencur atau merah. Daun ini akan memperlainkan rasa manis yang sesuai dijadikan juadah sayur goring dan dinikmati ketika masih panas. Saiz daun bayam adalah 1.5m sebatas 6cm panjang x 0.5 cm hingga 3.2 cm dempak.

Sayur bayam mempunyai bunga hermafrodit dengan corak pentil kekuning berbentuk seperti spike.Ia muncul menegak dank eras di tengah tengah batang dan dicelah daun. Akar bayam pula akar serabut sepanjang 10 cm hingga 15cm panjang dan bercat putih kelabuan.Benih bayam berwarna hitamberkilat dan berbentuk buntar dan bersaiz sangat katai.Berat 1000 skor benih bayam adalah lebih tekor 0.3 gram.

PENANAMAN SAYUR BAYAM

Sayur bayam boleh usia congah dimana mana jenis tanah terutama tanah gambut yangtelah dibajak dan digembur.Keperluan asas tanaman merupakan hawa persekitaran disekitar 23oC hingga 35oC. PH tanah yang sesuai adalah 5.5 hingga 6.5 dan area tersebut perlu mendapatsinaran cahaya surya sekurang kurangnya 6 jam sehari. Pengaliran air yang baik diperlukan lakukan memastikan bahawa sentral tidak rosak atau terendam selepas hujan angin.

Kawasan yang sudah lalu digembur atau dibajak dengan piring perlu digaul dengan jamur residu ayam dengan kadar 3 sampai 5 tan / ha 14 hari sebelum menanam. Pengapuran boleh dilakukan untuk tanah mineral cak bagi meningkatkan kandungan mineral tanah dan serampak menyuburkan persil. Batas setinggi 20 hingga 30cm janjang dibuat bakal batas selebar 1.2 cm. Sungkupan plastic silvershine atau suket kersang digunakan buat melindungi dan memiara angka benih yang disemai. Silvershine yang dibentang diatas senggat teristiadat dilubangkan cak bagi memudahkan anak semen masuk ke kerumahtanggaan lubang tumbuhan.Jarak antara 2 batas tanaman adalah 20cm.

Semaian angka benih boleh dilakukan dengan menjaringkan terus ke dalam gaung semaian di atas batas.1 lubang diletakkan 2 atau 3 kredit benih bayam dan keje penjarangan teristiadat dilakukan dalam masa 4 maupun 5 musim sesudah jauhar bercambah.Peratusan percambahan adalah janjang dan sulaman dilakukan pada mana mana jauhar yang enggak bercambah. Siraman air jenis renjisan atau sprinkler dipasang seawall persediaan had. Siraman air perlu dalam kuantiti yang banyak bagi mempercepatkan proses pembengkakan dan tumbesaran sayur bayam. Pokok disiram 2 kali sehari pada waktu pagi dan lewat sore.

Pengusaha pula boleh menggunakan kaedah tumbuhan bayam secara fertigasi. Anak pokok bayam yang disemai di n domestik tray semai akan dipindahkan dalam masa 7 periode ke privat polibeg. Sistem pengairan secara fertigasi membolehkan larutan serabut dan air diberikan kepada akar tunjang tanaman serta merta.Hal ini membuatkan tanaman yang terhasil lebih cepat matang, berkualiti dan hasil pengeluaran yang tinggi.

Pembajaan dilakukan dengan menabur baja NPK 15:15:15 sebanyak 0.6 tan / ha lega minggu kedua, ketiga dan keempat selepas menanam. Rabuk diberikan dengan cara menaburnya disekeliling lubang pohon dan pembajaan dihentikan ketika musim hujan abu kerana ia akan menyebabkan hal baja terlarut kedalam lahan akibat kandungan air hujan angin yang membawa lari butiran jamur tersebut. Akar siasat bayam tidak dapat menyerap air baja dalam keadaan ki gua garba air yang dulu panjang. Maka pembaziran baja akan berlaku, dan seeloknya pengusaha perlu bijak untuk mematamatai keadaan persekitaran sama ada hujan abu atau lain.

Penggunaan bajafoliar sebagai baja tambahan kepada tanaman bayam yaitu digalakkan n domestik aksi meningkatkan kualiti bayam dan mempercepatkan penuaian. Pupuk foliar nan digunakan akan disembur ke bahagian daun dengan kadar 30ml kepada 20 liter air.

Serangan Serangga PEROSAK & Keburukan

Bayam bukan terkecuali bakal terhindar bermula serbuan makluk perosak atau penyakit.Maka itu itu pencegahan awal mesti dilakukan oleh pengusaha tumbuhan bayam meski kejadian tanaman rosak boleh diminimakan. Berikut merupakan kelainan dan serangga perosak nan rajin menyerang tanaman bayam:

? Bernga Pangkas (Agrotis ypsilon) yang akan memakan bahagian batang dan daun pada aras satah tanah. Ulat mago ini sangat aktif pada waktu malam dan menyebabkan mayat pokok seakan akan lembik dan mudah patah. Pengusaha bisa menggunakan racun trichlorfon dan dedak pada kadar 1: 20 dan ditabur di atas tanah. Selain itu sumpah serapah venom chlorfluazon atau fenvalerate boleh digunakan lakukan mengatasi ki kesulitan serangan bernga ini

? Larva Ratus (Spodoptera litura)akan memperhatikan bahagian pucuk daun secara pasuk. Bahagian daun akan tertentang berlubang lubang dan rosak. Semburkan racun trichlorfon, permethrin ataupun fenvalarate kepada daun

? Penyakit Lecur Anak Jauhar(Pythium butteri)akan menyebabkan benih bayam tak bercambah dan lecuh. Rawatan menggunakan venom Captan atau Benomyl sebelum poin sperma disemai

? Penyakit Hawar Melecuh (Cystopus Bliti) menyebabkan tompokan murni kelihatan poada bahagian daun bayam. Racun kulat Benomyl pada detik semai dilakukan dan pengusaha teradat mengamalkan penggiliran tanaman.

PENUAIAN

Tempoh tuaian yang pendek dan hasil tanamanyang mengeluarkan hasil nan banyak menyebabkan pokok kayu ini menjadi pilihan pabrikan pokok kayu bagi mengusahakannya.Pada momen ini resep bayam sudah hingga ke ketinggian kira taksir 20cm hingga 25cm tinggi.

Sayur bayam akan dituai setelah memasuki hari ke 28 hingga 30 periode selepas penghijauan. Pengusaha teristiadat mencabut keseluruhan pokok bayam tertera akar dan diletakkan di privat bekas ki akbar.Tuaian dilakukan samada musim pagi atau suntuk senja.Proses pengetaman bayam dilakukan secara berhati hati cak agar lain mencacatkan daun bayam. Akar tunggang tanaman perlu dibersihkan cak agar tanah yang melekat di bahagian akar tumbuhan tidak merosakkan daun bayam.

Sayur bayam yang telah dibersihkan akan diikat dengan beras ketan pengebat dan dibalut dengan sertifikat khabar yang lmbap bagi menernakkan kesegaran dan keranggupan bayam tersebut. Ianya bisa bertahan lama duga agak 5 hingga 7 hari didalam suhu 10C hingga 30C.Purata hasil pokok kayu ialah disekitar 12000 kg sehektar dengan kekerapan 8 hingga 10 siapa pusingan pohon setahun.

  • Author
  • Recent Posts

Source: https://myagri.com.my/2017/07/tanaman-bayam/

Posted by: holymayhem.com