Ika Rochjatun Sastrahidayat Penyakit Tanaman Sayur-sayuran

Hans Oei menunjukkan hasil salad yang ditanamnya menggunakan kaedah pertanian lestari. - Foto Sinar Harian ROSLI TALIB

Hans Oei menunjukkan hasil salad nan ditanamnya menunggangi kaedah pertanian awet. – Foto Sinar Buku harian ROSLI TALIB

KLANG – Terinspirasi daripada tuan-pemilk warung kopi nan mahukan sayur-sayuran berkualiti dan nonblok venom perosak mendorong graduan parasan hospitaliti, John-Hans Oei, 31, mengusahakan tipar salad dan tomato menggunakan kaedah perkebunan lestari.

Beliau nan sebelum ini menceburi bidang pengurusan sisa sepanjang lapan waktu sanggup berhenti kerja dan memulakan kerjaya umpama orang tani moden.

“Sebelum ini saya bekerja privat satah pengurusan geladir dan burung laut berurusan dengan pelanggan yang kebanyakannya pengusaha kafe.

“Mereka belalah mengadu sukar mendapatkan cadangan sayur-sayuran yang berkualiti dan independen racun perosak kerana garis hidup pengusaha dalam bidang berkenaan tidak ramai.

“Kaprikornus, saya rasa sira adalah peluang terbaik buat saya menceburi satah ini. Saya nekad berhenti kerja kendatipun cak semau yang menganggap keputusan saya itu salah.

“Pada tadinya saya mengusahakan ladang sayuran menunggangi kaedah tradisional tetapi pulangannya tidak seberapa. Lagipun saya fikir kaedah tradisional lain sesuai kerana menggunakan banyak racun, baja dan sebagainya. Kosnya juga sangka pangkat,” katanya kepada Sinar Koran di sini baru-baru ini.

Ladang salad dan tomato berkeluasan kira-kira 0.96 hektar milik Hans Oei di Kampung Perepat, Kapar. - Foto Sinar Harian ROSLI TALIB

Ladang salad dan tomato berkeluasan taksir-nyana 0.96 hektar properti Hans Oei di Kampung Perepat, Kapar. – Foto Kilap Harian ROSLI TALIB

Menurutnya, sejak itu beliau mula memikirkan kaedah yang sesuai untuk menghasilkan sayuran berkualiti tanpa menggunakan bulan-bulanan perosak.

“Almarhumah nenek burung laut berpesan, jika beri sosok lain makan, kita perlu sediakan incaran yang betul-betul berkualiti. Jadi, saya mula rasa bertanggungjawab untuk mengeluarkan produk sayuran yang betul-betul berkualiti dan nonblok bahan perosak serta racun.

“Saya gunakan peluang ke Amerika Syarikat (AS) lakukan sparing bagaimana memperalat teknologi sesuai privat pertanian.

“Saya menjumut masa dua tahun setengah untuk menjalankan kerja-kerja penyelidikan dan pembangunan (R&D),” katanya.

Hans Oei mengomong, dengan bermodalkan kira-asa RM5 juta, sira meribakan tegal salad dan tomato pada Mac 2018 yang berkeluasan kira-kira 0.96 hektar di Kampung Perepat, Kapar di sini menggunakan kaedah pertanian lestari.

Menurutnya, syarikatnya, Cultiveat Group Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat pengeluar salad mula-mula yang menggunakan kaedah teknologi yang dipanggil Cultiveat.

“Kita mengeluarkan kira-agak 18 varietas salad dan tiga jenis tomato yang sangat berkualiti tinggi kerana menggunakan kaedah Cultiveat.

“Dahulu, dalam sebulan kita tertekan menggunakan nyana-sangkil 300,000 polibag dan 150,000 kilogram cendawan buat menanam sayur-sayuran.

“Apabila kita guna baja, sira tidak boleh dikitar semula dan perlu dibuang. Ia tak cuma melibatkan kos, malar-malar boleh mencemarkan alam sekitar,” katanya.

Berbeza apabila menggunakan teknologi Plant Cartrage, anak jati Petaling Jaya itu berkata, cuaca, kelembapan dan air lakukan menerimakan keadaan kamil cak bagi pertumbuhan tanaman yang optimum boleh diatur.

Pegawai Pertanian Daerah Klang, Ahmad Nazri Abdullah Zawawi dan Hans Oei menunjukkan pensijilan myGap yang diperoleh usahawan itu daripada Jabatan Pertanian Daerah Klang. - Foto Sinar Harian ROSLI TALIB

Pegawai Pertanian Daerah Klang, Ahmad Nazri Abdullah Zawawi dan Hans Oei menunjukkan pensijilan myGap yang diperoleh usahawan itu ketimbang Jabatan Pertanian Wilayah Klang. – Foto Sinar Harian ROSLI TALIB

“Kita kemujaraban reka sistem penyaluran air untuk jumlah air yang tepat mengelepai kepada sayuran, sistem penyejukan awan awal jadi yang menjaga suhu tanah minus membenakan panas sengangar dan sistem atap gelangsar automatik yang dirancang untuk memberikan teduh atau kirana matahari ketika diperlukan,” katanya.

Menurutnya, pertumbuhan pokok kayu kembali 30 peratus lebih cepat dan kos pengeluaran 50 peratus lebih abnormal, selain 90 peratus bertambah sedikit pendayagunaan air berbanding pertanaman tradisional.

“Proses tuaian juga makin cepat antara empat hingga tujuh ahad. Dalam sebulan, kita dapat menuai lapan sampai 10 tan salad, manakala dua hingga tiga tan tomato lakukan dipasarkan kepada pelanggan tetap,” katanya.

Darurat itu, anda mengomong, amalan konsep pertanian abadi melayakkan Cultiveat Group Sdn Bhd diiktiraf maka itu Jabatan Pertanian melintasi pensijilan Malaysian Good Agricultural Practice (myGap).Hans Oei nan ialah Ikon Agro Selangor 2020 berkata, pengiktirafan itu menjadi pendorong kepada syarikatnya untuk lebih persisten berusaha dan terus maju dalam mengeluarkan tanaman nan lebih berkualiti.

“Engkau penghormatan kepada syarikat dan dengan adanya sijil ini, hasil tanaman kami bisa dipasarkan ke luar negara sebagai halnya Singapura yang mendapat aplikasi tinggi di sana.

“Jabatan Pertanian menerobos Pejabat Perkebunan Wilayah Klang telah kondusif saya memperoleh sijil myGap. Sijil ini membuktikan produk syarikat adalah berkualiti tinggi dan selamat dimakan.

“Sebab itu, sijil myGap penting cak bagi orang tani alias pengusaha tumbuhan kerana tidak semua layak mengamini sijil ini. Saya dulu bersyukur kepada Jabatan Pertanian Selangor kerana banyak membantu dari segi kodian dan mengacungkan tangan ajar kepada kami,” ujarnya.

Ditanya mengenai peruntukan sebanyak RM410 juta nan diperuntukkan imperium n domestik Belanjawan 2021, Hans Oei berkata, ia membuktikan kerajaan prihatin terhadap sektor pertanian dan industri kandungan.

“Peruntukan itu dapat menarik minat golongan cukup umur menceburi meres pertanian. Ia juga bukti kerajaan mahu memperkasakan sektor pertanian kerana kamu keseleo satu sektor terpenting di Malaysia.

“Sebelum ini segelintir pihak hanya menganggap sektor perkebunan bikin mereka yang tiada pelajaran. Tanggapan ini kita kena perbetulkan.

“Dengan suntikan dana diberikan kerajaan dan teknologi terkini yang boleh diguna pakai, tidak mustahil kita boleh melahirkan usahawan pertanian remaja berjaya dan mampu membolosi pasaran antarabangsa,” katanya.

Source: https://www.sinarharian.com.my/article/111670/BERITA/Nasional/Graduan-hospitaliti-tanam-sayuran-bebas-racun-perosak

Posted by: holymayhem.com