GARAM
epsom selain digunakan bakal perawatan kecantikan beliau juga mempunyai manfaat lakukan aktiviti berkebun. Terhasil ketimbang sebatian magnesium, sulfur dan oksigen sehingga menjadi magnesium sulfat, anda menyuburkan tumbuhan.

Magnesium nan terkandung dalam garam epsom membolehkan pohon menyerap nutrien berarti dengan lebih baik, seperti nitrogen dan fosforus. Magnesium pun membantu dalam penghasilan klorofil, amat utama bagi asimilasi tumbuhan. Selain itu, magnesium juga terlampau membantu dalam keupayaan tumbuhan menghasilkan bunga dan biji zakar.

Angka foto: Freepik

Baca juga: Momongan musykil tidur lena, bosor makan tak sihat, ini uang mudah dikongsi doktor

Bagi anda yang rajin bercucuk tanam, garam epsom ini antara bulan-bulanan yang wajib ada selain baja. Banyak masalah berkaitan dengan tanam-tanaman bisa di atasi dengan menggunakan garam epsom.

Baca pula: Masalah nyonyor kaki belalah dialami ibu hamil. Ini 8 tip berguna atasinya

Menerobos kongsi Liyana Mohd Poad dilaman ki alat Facebook, wanita ini memberikan uang jasa kegunaan garam epsom (epsom salt) cak bagi kesuburan pokok dan cara-cara menggunakannya.

1.Meningkatkan percambahan benih

Magnesium membantu percambahan mani dan kondusif menguatkan dinding sel benih:
Cara eksploitasi:
-Suatu mangkuk garam epsom bikin 100 suku persegi lahan alias fusi satu hingga dua sendok teh gaul dengan lahan semaian.

2. Meningkatkan penyerapan nutrien (akar tunggang sendi)

Banyak baja menggandar menambah magnesium untuk membantu akar tanaman mencuil nutrien penting (nitrogen, fosforus, sulfur.) Bagi nan menggunakan alamat-alamat organik bikin menyuburkan resep, menambah garam epsom pada tanah akan meningkatkan penyerapan secara semula makara.
Cara pendayagunaan:
-Satu sudu untuk suatu pokok. Tabur pada tanah di sekeliling sendi.

Nilai foto: Pixabay

3. Mengelakkan pokok terkejut sehabis mengalih pasu ataupun ke persil (transplant shock)

Kadang-kadang pasca- mengalih anak semaian atau sentral-sentral dari bekas kecil ke palagan besar pecah capar ke tanah, pokok akan layu (terkejut). Situasi ini berlaku kerana akar pokok mungkin tercedera saat proses pengalihan tersebut. Bagi jenaka kejadian ini berlaku boleh guna garam epsom.

Cara eksploitasi:
Tabur garam epsom di selingkung pokok selepas proses mengalih daya. Tutup sediakala dengan salutan lahan.

4. Daun kekuningan

Tumbuh-tumbuhan yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti apabila daun-daun mula menjadi kuning. Ini kerana magnesium merupakan suku cadang terdahulu dalam pengeluaran klorofil. Cuba taburkan garam di sekitar tanaman anda agar daun-patera tanaman menjadi sihat dan bugar.

Cara penggunaan:
Tabur/siram lebih kurang 1 sudu segara garam epsom pada setiap pokok sebulan sekali. Amalan ini akan menjatah kemustajaban kepada tumbuh-tumbuhan di ujana sayur-sayuran anda. Kesudahannya gerendel-pokok tidak kiralah apa sekali lagi jenis gerendel termasuklah kiat renek, bunga dan rumput akan hijau tadinya.
-Ketentuan: Satu sudu + 4 liter air
-Disiram dua minggu sekali

Kredit foto: Pexels

Baca lagi: Senangnya tanam katak dalam baldi, tak perlu arti insektisida. Jimat dan selamat!

5. Elak daun menjadi berkerut (siasat lada)

Mencegah daun daripada menjadi berkeluk-keluk
(leaf curling)
dengan garam epsom. Daun yang menjadi keriting disebabkan oleh kehabisan magnesium dalam tumbuh-tumbuhan. Tambah garam epsom di sekeliling sumber akar rahasia yang sakit. Umpama alternatif, lakukan penyerapan yang makin cepat sira dapat mencampurkan dua sudu segara garam epsom ke dalam satu gelen air dan siram terus puas daun.

Cara pemakaian:
-Dua sendok teh + 4 liter air
-Guyur plong daun sebulan sekali

6. Mengelakkan ketimbang perosak tanaman

Garam Epsom juga berfungsi menggelikan tumbuhan diserang kerang, bernga rambut dan jentik-jentik. Perlu diingat bahawa garam epsom sagu betawi dengan mudah larut intern air termasuk air hujan angin.
Prinsip penggunaan:
-Tabur garam epsom di tempat yang bermasalah.

7. Biji kemaluan-buahan menjadi kian manis

Tabur garam pada pokok buah-buahan, trik kacang, sayuran, dan anggur. Garan epsom mendukung meningkatkan tahap klorofil dalam sel pokok kayu, membolehkan pokok menghasilkan hasil biji pelir yang manis.

Pendirian penggunaan:
-Kadar: Suatu sudu + 4 liter air
-Siram dua ahad sekali
-Tabur 1 sudu setiap sendi sebulan sekali

8. Baik buat pokok tomato

Menjadikan biji kemaluan lebih manis.
Cara penggunaan:
-Dua camca cak bagi setiap 4 liter air
-Guyur setiap dua minggu

9. Buat melebatkan buah (embalau) buah lebih besar dan pedas

Pokok lombok perlu diberi magnesium setiap dua minggu kerjakan mencapai hasil yang bertambah panjang. Buah cili sekali lagi jadi makin besar saiznya.
Kaidah pemanfaatan:
-Taburkan satu sudu garam epsom untuk setiap tungkai persegi setiap dua ahad sekali.

10. Sosi bunga ros lebih cakap dan anak uang bertambah lautan

Khasiat garam epsom hendaknya pokok bunga ros kian cantik, bunga lebih besar dan lebat dan daun jadi lebih palsu warnanya. Pastikan garam epsom digunakan ketika awal penghijauan, ketika nampak pertumbuhan baru dan momen anak uang berkembang.

Baca pula: Mandu jimat halau serangga perosak, tak perlu venom, hanya guna 6 pokok ini

Sumur: Liyana Mohd Poad

Oleh: Norhasliza Mohd Shafi


Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!


Jangan lupa follow kami di Twitter, Instagram, YouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi