Cara Cangkok Tanaman Buah Tin

Gegap-gempita rakan-rakan yang datang membeli anak pokok menanya kaidah tanam rahasia buah tin. Mula kita cari pasu nan terka segara. Seandainya capar kecil, akar pokok akan penuhkan intern masa yang singkat. Pertumbuhan akan terbantut lepas satu tahun. Boleh kembali dipecahkan tegel pasu jika hendak akarnya tumbuh terus dalam tanah.

Sreg lantai capah, masukkan batu-batu boncel/terlambat ki akbar buat memastikan tanah tidak keluar pecah gua, dan air siraman keluar dengan baik. Buku gangsa tidak senang kepada keadaan tanah genang. Akarnya akan terganggu dan kunci akan jadi terbantut.

Kerjakan mendapatkan saliran nan baik, Pak Tam buat campuran ki alat seperti berikut:
5 bahagian pasir bergairah
4 bahagian kapling merah
1/2 bahagian kompos
sedikit kapor pertanian
cacat baja npk 15:15:15 (beli dinurseri)

Gaul senyawa diatas bagi sebati. Isikan pasu sebahagian doang. Ukur ketinggian tanah privat polibeg anak asuh pokok yang dibeli dengan menempatkan polibeg tersebut ke dalam pasu. Pastikan lahan kerumahtanggaan polibeg sumber akar sedikit terbit bibir capah.

Jika campuran persil tak cukup, tambahkan sikit. Tujuan ialah buat memastikan sosi ditanam puas cahaya muka 3 cm dari bibir pasu.

Sediakan pisau yang agak mencolok. Angkat polibeg dan pelan-pelan toreh arah pangkal polibeg tanpa memutuskan plastik sebelah bawah. Jimat-jimat jangan tertoreh perut pulak.

Alias letakkan sekadar polibeg berisi anak asuh sentral itu dan toreh dibahagian bawah minus membelakangkan plastik sisi sumber akar tu.

Angkatkan polibeg dengan cermat bersama-sama selakkan plastik yang telah dipotong sebelah bawahnya. Pastikan paras kapling dalam polibeg adalah 3 cm dari paras bibir pasu. Isikan senyawa tanah disekeliling polibeg sampai sekeping ketinggian polibeg.

Perlahan-lahan tarikkan polibeg hala keatas dengan cermat agar anak asuh pokok tak rosak. Pastikan lapis belah bawah polibeg lagi ikut.

Teruskan tambah campuran tanah lakukan mengisi ruang kosong. Berhati-hati meski akar tunjang tidak terjejas.

Isikan sekeling anak pokok dengan cermat dan berdikit-dikit.

Tambah tanah sehingga setakat keparas petak dalam polibeg tadi. Bubuh tanah bertambah sikit kerana apabila disiram air, nanti tanah akan menurun.

Anak buku yang siap ditanam kedalam capah. Wajah tanah dalam 3 cm dari bibir capah. Apabila kita siram air, air enggak melembak. Air akan terus disalirkan kebawah melintasi lubang pasu.

Tempatkan pasu ditempat yang asian banyak cahaya matahari.

Lepas kerja menanam radu, siram air dengan tebak banyak agar semua tanah akan basah. Seandainya air ambruk dengan baik, bermaknanya fusi kapling tadi adalah baik bagi pokok tin. Ini adalah kerana, kunci tin tidak suka air bertakung.

Siram sehari sekali tanpa membasahkan daun. Daun trik tin ‘fussy’ sikit. Tak suka air meletis daunnya.

Klik peta kat bawah ini bikin beli pokok tin dan madu kelulut tulin

Source: https://www.pokokbuahtin.com/2015/01/pokok-tin-putrajaya-cara-tanam-pokok.html

Posted by: holymayhem.com