Bagaimana Cara Merawat Tanaman Bawang

Gempita peladang kekurangan banyak tanaman akibat pencerobohan perosak. Tomato ialah tumbuhan kebun yang minimum gegares diserang maka dari itu semua varietas perosak. Sayuran sering dijual di radiks keadaan rumah hijau untuk dijual. Bahaya istimewa ialah lalat putih pada tomato di rumah hijau. Takdirnya persiapan tegas tidak diambil untuk memusnahkannya tepat sreg masanya, serangga bisa menyebabkan kerosakan yang bukan bisa diperbaiki pada pohon. Apakah kaedah untuk berurusan dengan tetamu yang ‘tidak dijangka’?


Melawan lalat putih pada tomato di rumah hijau

Lawan lalat putih sreg tomato di apartemen hijau

Ka bakal mengenal pasti gejala kerosakan perosak?

Kutu kudus pada tomato di rumah mentah adalah kejadian protokoler. Serangga membiak dengan cepat privat keadaan panas dan lembap, dan rumah mentah adalah tempat yang sesuai untuk ini. Jikalau langkah-ancang bukan diambil tepat pada masanya, ia boleh muncul pada timun, herba dan pokok kayu bukan nan tumbuh berdekatan. Perjuangan menentang lalat putih pada tomato di flat baru amat berat kerana kebolehsuaian yang janjang turunan dewasa kepada pelbagai keberagaman rawatan. Bahaya kepada perkembangan normal dan kesuburan tumbuhan bukan sahaja cucu adam dewasa, semata-mata juga belatung dan dagangan metabolik mereka. Manifestasi lesi perosak:

 • bintik masif dalam rencana titik,
 • atrofi beberapa bahagian mayit, bahagian daun, daun berpusing,
 • larva di bahagian bawah patera,
 • corak mozek kuning di tepi daun,
 • biji pelir terbantut.

Semua cap ini menunjukkan bahawa anda perlu intervensi dengan buru-buru, sekiranya enggak, keseluruhan tanaman yang ditanam di rumah hijau siapa mati. Komoditas terdepan larva whitefly adalah persil yang kreatif kerjakan penyebaran pelbagai jangkitan dan banyak strain kulat. Mana-mana penyakit bersama-ekuivalen dengan pencerobohan perosak akan tidak-tidak lakukan disembuhkan, maka perlu untuk memusnahkan keseluruhan pohon.

Kaedah biologi bagi melupakan kupu-kupu

Kutu putih di apartemen mentah tomato berasa selesa. Situasi panas dan lembek menyumbang kepada penangkaran pesatnya. Untuk mengelakkan kemusnahan sepenuhnya tanaman tomato, kamu mesti melakukan tindakan sedemikian sebelum menyinambungkan pembiakannya:

 • tumbuhan hendaklah diasingkan antara satu sepadan tak meski jaraknya 5-10 cm,
 • melengkapkan kondominium hijau dengan pengudaraan yang baik,
 • tambah semua jenis kantor cabang penguat ke dalam air untuk penyiraman pokok kayu,
 • jangan punahkan insek sama dengan kepik dan sayap lace, ini adalah musuh kukuh lalat salih,
 • perhatikan rejim kelembapan.

Pandai biologi secara berkesan menyabarkan kutu jati dari tomato rumah hijau dengan kaedah fizikal.Kaedah ini mengikutsertakan penghijauan mikroorganisma dan insek nan menjadi musuh tungau putih. Lega mulanya, tanah harus diisi dengan parasit yang tidak menjejaskan kesihatan khalayak dan kualiti buah, dan dapat memerangi perosak dengan berkesan. Selain kepik dan kepik, ini termasuk pepijat katil, macrolofus, ecrasia dan penunggang aswa. Untuk mengurangkan bilangan perosak, beliau lain boleh menggunakan serabut sebagai baja, kerana proses penyampaian meningkatkan suhu di intern lahan.

Serangga, seperti renda, bertelur terus di internal pupa rama-rama nan berbahaya. Apabila mereka pertama kali dilahirkan, mereka mula memakan ulat mago whitefly. Karenanya, laler tulen muda mati dan sekadar dapat menghilangkan remaja dewasa, yang setelah mortalitas pupa akan menjadi adv amat mudah.

Untuk mengelakkan prestasi maupun menghilangkan perosak yang telah unjuk, anda boleh merawat anak benih dengan ubat singularis. Yaitu disyorkan bakal meletakkan sedikit najis ayam aduan di n domestik danau sebelum menyemai, ini akan membantu menguatkan imuniti tomato. Sepatutnya kapling menggelorakan pertumbuhan pokok kayu, dan bukannya penyebaran lalat putih, beliau mesti sentiasa ragut, merumput, dan meringkaikan.

Kaedah lain


Whitefly boleh ditangkap dengan perangkap buatan sendiri

Whiteflies boleh ditangkap dengan perangkap buatan sendiri

Whiteflies boleh ditangkap dengan menangkap perangkap khas berasaskan gam. Peranti untuk menangkap laler ikhlas boleh dibuat secara netral ketimbang papan kayu katai. Mereka harus dirawat dengan rosin dengan sembayan atau parafin cecair. Perkara utama merupakan pencelup radas kuning kerana serangga tertarik dengan rona ini. Di bahagian atas belukar, dia perlu menghela makao dengan jerat tentatif. Selepas itu, engkau wajib menggoncang pokok kayu, apabila beberapa perosak congah di umpan, anda perlu memusnahkannya dan membina yang bau kencur.

Jika whitefly pada tomato di rumah plonco sudah lalu muncul baru-baru ini dan bilangannya agak kecil, anda boleh genang rama-rama secara manual, dan kemudian memprosesnya. risalah dan batang dengan air sabun bikin membasuh bahan buangan anda dan mencegah jangkitan oleh ki aib berjangkit. Selepas itu, disyorkan bikin cinta menyembur dengan infusi bawang kalis.Pada masa luruh, disyorkan untuk membuang semua tumbuh-tumbuhan yang tinggal dan membasmi kuman tanah, yang akan digunakan bakal penghijauan musim depan.

Ulat tuma putih mendap di sepuhan atas persil. Pasca- menuai puncak, engkau wajib membakar kerjakan membakar bom dan kemudian bertakung semua bola atas dari manjapada. Jika semua kaedah kawalan di atas gagal, anda perlu menggunakan venom kulat. Incaran ilmu pisah akan membantu menyejukkan whiteflies lakukan masa yang lama, mereka hanya mempunyai banyak kelemahan. Yang pertama dan terpenting ialah komposisi kimia.

Bagaimana dan mengapa mereka muncrat kondominium bau kencur

Pemakaian pangkalan gas mesti dibincangkan dengan lebih terperinci. Selepas setiap penuaian, rumah hijau mesti dirawat. Sebaik-baiknya, pemancaran perlu dilakukan dua kali setahun. Terletak barang pengasapan seperti:

 • pangkalan asap,
 • lilin yang diperbuat daripada sulfur,
 • pelabuhan tembakau.

Sebarang jenis bendung dianggap lain berbahaya kepada pohon. Adalah bertambah baik bagi melakukan penyemburan pada musim bunga dan awal musim gugur. Sebelum prosedur, anak mani perlu dibawa ke tadir yang berasingan atau ke jalan. Jikalau anda tidak mahu, kamu dapat menggunakan dagangan pengasapan dengan penambahan ubat khas. Hasil daripada prosedur sedemikian, adalah bisa jadi untuk menyingkirkan tak sahaja orang dewasa, tetapi juga ulat mago dengan kepompong.

Lilin sulfur membedakan sulfur ke atmosfera, wap yang boleh menjatah kesan merusak puas tumbuhan dan sosok.Sebelum digunakan, ia perlu mengkaji dengan teliti arahan bakal ubat tersebut. Sehabis membasut, selepas 48 jam, merupakan mesti untuk mengalihkan rumah hijau dengan betul.

Bulan-bulanan Kimia

Для избавления от насекомых можно применить химические вещества

Untuk menghilangkan insek, anda bisa menggunakan bahan ilmu pisah

Kerjakan membinasakan sepenuhnya dan melupakan whitefly pada tomato dan timun untuk masa yang lama, gunakan racun serangga alam semesta. Ramai petani tidak mahu menggunakannya kerana rias ilmu pisah, tetapi apabila tiada apa-manalagi yang membantu, dan kamu perlu memelihara pokok kayu, hamba allah ramai bersedia untuk melakukan langkah yang melampau. Dengan penggunaan venom serangga nan betul dan mematuhi semua peraturan keselamatan yang diterangkan dalam didikan, engkau tidak boleh meleleh lakukan kesihatan kamu.

Manusia telah bekerja di dunia sejauh bertahun-periode dan cuba melawan pelbagai perosak. Kemajuan tidak berhenti dan periode ini di rak kedai anda boleh mengidas mana-mana racun kulat lakukan rawatan pohon. Pembunuh kutu ceria yang minimum popular disenaraikan di dasar.

 1. Verticilina J.
 2. Confidor.
 3. Actellic.
 4. Pegasus.
 5. Rovikurt.
 6. Fufanon.

Perumpamaan tambahan kepada kimia untuk pemprosesan semasa jangkitan, terdapat banyak ubat sistemik yang digunakan untuk menanam benih. Untuk mengelakkan prestasi laler ceria puas tomato dan tumbuhan tidak di rumah hijau, gunakan ubat Biotlin. Adalah disyorkan buat menyembur lega peringkat bersemi-tumbuhan aktif. Satu lagi ubat dengan kesan yang sama, yang juga digunakan semasa masa tumbuh, Waran.

Aktara ditadbir di dasar sistem akar, dengan pengairan tetesan. Spark M ialah ubat spektrum luas nan membantu dengan cepat membebaskan banyak perosak yang bisa berdiam di rumah mentah. Pemprosesan juga terlazim dilakukan semasa musim penghijauan.

Resipi rakyat terhadap rama-rama

Kebanyakan pakar huma lebih senang melawan lalat bersih dengan tomato menggunakan resipi datuk yang terbukti. Kaedah ini benar-benar selamat dan menyumbang kepada kenaikan kesihatan tumbuhan. Meredakan lalat kalis pada tomato dengan berkesan kontributif bawang sejati berwarna. 1 liter Letakkan sepasang bos berambang putih yang dikupas dan tegaskan selama 10 hari. Kemudian penyemburan dilakukan.

Selalunya larutan potasium permanganat digunakan bakal menyiram dan merawat pohon. Dahulu, orang ramai mula memperalat kaedah air sabun untuk merawat tumbuhan perosak. Dengan jumlah serangga yang boncel, ini adalah cara yang pasti untuk mengalahkan whitefly. Air rebusan akar tunggang dandelion atau patera alwah cinta digunakan. Pemprosesan mesti dijalankan sedikitnya 1 mungkin sebulan.

Video

Frekuensi pemancaran dan pendirusan akan ditentukan oleh bilangan serangga, serta kejadian tumbuhan itu sendiri. Anda tidak disyorkan cak bagi menggunakan cara untuk menyenangkan serangga tak untuk memerangi tuma sejati. Perjuangan menentang jenis pasilan ini yaitu terik oleh imuniti mereka terhadap galibnya bahan kimia.

Untuk preventif

Ialah lebih mudah untuk menghalang prestasi tuma kebul daripada memeranginya, dan terutamanya apabila beliau sudah lalu dijumpai. Sejurus selepas menuai, anda terbiasa membersihkan semua rumpai dan puncak nan lewat. Serpihan tanaman harus dibakar, jangan menanamnya di mana-mana di tapak. Merupakan dinasihatkan bakal mengecualikan lapisan atas persil dan melubangi tanah. Pengenalan rabuk mineral ke dalam petak tidak akan menjadi buruk, ini akan mendukung menguatkan lagi imuniti tumbuhan.

Takdirnya sreg tahun ini perjuangan menentang lalat masif berjaya dan beliau memutuskan bagi meninggalkan anak jauhar untuk menahan musim sejuk di kerumahtanggaan rumah, lebih baik untuk mengangkut pasilan ke tanah dengan menakutkan kupu-kupu dan memusnahkan anak-anaknya. Kemungkinan segara, rama-rama tidak akan dapat menyergap musim sejuk di dalam sasak, kerana pada musim sejuk lain ada hal yang baik bikin pembiakannya. Anda adalah perlu buat lain berat ekor, tetapi sering menjalankan anju diagnostik dan menanyai risalah untuk kehadiran ulat mago. Perkara utama adalah sentiasa berpandukan statuta yang mengatakan bahawa masalah lebih mudah dicegah daripada memperbaikinya.

Source: https://burea-uinsurance.com/ms/bagaimana-untuk-menghilangkan-lalat-putih-pada-tomato-di-rumah-hijau/

Posted by: holymayhem.com